Op donderdag 27 september om 20.00 uur is er in zaal Aurora, Raadhuisstraat te Grevenbicht een lezing over “De soldaten van Napoleon” door Ger Kitzen. De toegangsprijs voor leden bedraagt €2,-. Niet-leden betalen € 3,-.

Napoleon en zijn soldaten

De Spreker Ger Kitzen is al meer dan 35 jaar gefascineerd door soldaten in dienst van Napoleon. Hij doet samen met zijn neef Hub Kitzen al meer dan 35 jaar stamboomonderzoek in de streek rondom Sittard, het voormalige departement van de Roer.

Archiefonderzoek

Het heeft hem altijd verbaasd, hoe weinig informatie beschikbaar was over jonge mannen die moesten dienen onder Napoleon. Het kon toch niet zo zijn, dat zij allemaal de dans ontsprongen zijn.

In het oude archief van Grevenbicht vond ik een briefje, een Extrait Mortuair, met de tekst dat een Henry Coenen overleden was te Buitrago in Spanje aan fièvre chaude.

Gestorven 27-05-1808. Opzoeken in de B.S van Grevenbicht, acte 17 d.d. 20-07-1808 bevestigde dat.

Een brief naar Service Historique de la Defence (SHD) te Vincennes leverde een negatief antwoord op: te weinig informatie.

Met de kennis van nu is 4de regiment provisoir inderdaad onvoldoende informatie.

Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Toen op 11 december 2013 de scans GR 20 Yc en 21Yc, respectievelijk de stamboeken van de Garde Imperiale en de Regimenten infanterie van Linie digitaal beschikbaar kwamen, heb ik gezocht maar niets gevonden. Zonder de naam van het Regiment en het Stamboeknummer bereik je niets.

U begrijpt mijn opwinding, toen ik een artikel las, dat het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie (NIMH) onderzoek toegankelijk had gemaakt.

Een Nederlandse vrijwilliger, Wil Oteman uit Tegelen, historisch onderzoeker en publicist, was tien jaar geleden al begonnen met het fotograferen van de belangrijkste stamboeken van het SHD in Vincennes.

De informatie op de foto’s, Regiment, Stamboeknummer, achternaam en voornamen soldaat, naam van de ouders, geboorteplaats en -datum,

het Kanton, het Departement, Inventaris nummer SHD, bijvoorbeeld, 21Yc 731 (nummer boek). Al deze informatie is in een spreadsheet verwerkt en door het NIMH toegankelijk gemaakt.

De cirkel was rond

In een keer had ik meer dan 5 namen Kitzen voor nader onderzoek beschikbaar, ook Henry Coenen zat erbij, 100ste regiment infanterie van Linie, de cirkel was rond.

De voorgaande inleiding heb ik nodig om tot de agenda van mijn lezing te komen. Deze zal uitgereikt worden op de avond van de lezing, samen met de lijst van de soldaten uit de bovenstaande dorpen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here