Vandaag stond een portret van They en Marie-Christine Hurxkens in De Limburger. De redactie van beeg.nl heeft toestemming om dit te publiceren. Bij dezen.

De einzelgänger

Het is altijd gemoedelijk bij de familie Hurxkens, behalve carnavalsmaandag. They en Marie-Christine lopen beiden als einzelgänger mee in de optocht van De Zawpense. En ze willen maar wat graag winnen!

Terwijl Grevenbicht op carnavalsmaandag rustig ontwaakt is de kans groot dat in huize Hurxkens flink geklust wordt. Hier wordt alles op alles gezet om goed voor de dag te komen. ­Marie-Christine en They gaan, als einzelgängers, namelijk de strijd met elkaar aan.

„We zijn al 32 jaar getrouwd”, vertelt Marie-Christine. „En zolang ik hem ken gaat hij als einzelgänger mee.” Zelf loopt ze een jaar of twaalf alleen mee. „Daarvoor trokken we met onze twee kinderen en de harmonie.” Dat laatste doen ze nog steeds. Carnavalszondag staat de optocht van Geleen op het programma. „Maar zodra deze afgelopen is, gaat de blik op de dag erna en begint de strijd”, zegt They.

Met ideeën lopen ze dan al dagen rond, maar met de uitvoering wordt zondagmiddag pas gestart. „Het is vaak nachtwerk”, zegt ze lachend. „Vorig jaar zat ik om 2.30 uur nog achter de naaimachine. Een uur voor de optocht was alles pas af.”

They houdt er een bijzondere tactiek op na. „Maandagochtend, als ik ons inschrijf voor de optocht, koop ik traditioneel de jury om met gehaktballetjes en spek en ei. Alles om te winnen!” In de onderlinge strijd staat They dan ook voor. „Hij is een paar jaar geleden met een heel wasrek de optocht in gegaan met slipjes, stringetjes en onderbroeken van oud-prinsessen van De Zawpense”, vertelt Marie-Christine nog lachend. „Dan weet je al dat het een gelopen race is voor je vertrekt.”

Marie-Christine won afgelopen jaar half verkleed als prinses en half als zichzelf . De thema’s die ze kiezen zijn altijd lokaal. „Politiek is zo oninteressant. Beeg is hier belangrijk, daar toveren we mensen een lach mee op het gezicht en daar doen we het voor.” Dit jaar speelt They in op het feit dat beide prinsen in hun straat wonen met een doos prinsenkeukskes. Zij haalt de toekomstige fusie van Beeg en Obbeeg met een nieuwe vlag aan.

Wie gewonnen heeft in Grevenbicht? They: „Zij is tweede geworden, ik heb niks gemaakt.” Puntje voor Marie-Christine dus. De strijd is gestreden, op naar volgend jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here