Dankzij een project waarbij bewoners perkjes kunnen adopteren, wordt Sittard-Geleen steeds groener en groener. Dat meldt Dagblad de Limburger in de editie van 27 november 2020. Meer dan driehonderd vrijwilligers op zo’n zestig locaties in onder meer Sittard, Munstergeleen en Grevenbicht fleuren er de boel op.

Buurtbewoners kunnen een perk of plantsoen adopteren, maar er zijn ook straten waar mensen delen of de hele straat onder handen nemen. Op al deze plekken staan blauwe bordjes met daarop de melding dat het perkje is geadopteerd, zodat buurtbewoners weten dat het wordt onderhouden. Deze foto is genomen op het plantsoen aan de Dr. Duijsenslaan.

Het idee achter dit project is vooral om ‘kleur en fleur’ in de regio Sittard-Geleen te behouden. Daarnaast is het bedoeld voor mensen die geen tuin hebben en toch graag willen tuinieren. Onder de deelnemers die wel een tuin hebben, zijn er ook mensen die meedoen omdat ze het belangrijk vinden om het openbaar groen voor hun deur te onderhouden, zodat het vrij blijft van zwerfvuil.

Het betreffende perkje of plantsoen blijft eigendom van de gemeente en is voor iedereen toegankelijk.

Deelnemers moeten aan een paar regels voldoen. Zo mogen ze op het openbaar groen geen onkruidbestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken. Wanneer er bomen staan, blijven die in onderhoud bij de gemeente en is het niet toegestaan om onder of bij een boom te graven. Verder wordt van bewoners verwacht dat zij de perkjes dusdanig onderhouden dat er geen hinder of overlast voor de omgeving ontstaat, zoals overhangende takken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here