18.2 C
Grevenbicht
dinsdag, 25 juni 2024

Beech wordt vrijwel zeker toch Beeg

De gemeente wil het nog niet bevestigen, maar in Grevenbicht weten ze het zeker: de dialectnaam van het dorp wordt binnenkort toch veranderd in Beeg. Dat heeft burgemeester W. Dijkstra zich bij een receptie laten ontvallen, meldt de website www.beeg.nl. De gemeente wil het bericht niet bevestigen of ontkennen, maar komende dinsdag bespreken burgemeester en wethouders een nieuw voorstel voor de dialectnaam.

De betrokken wethouders W. Lennertz (Stadspartij Burgerbelangen) en H. Lemmens (Groot Born) huldigen zich in de aanloop naar dit finale beraad in stilzwijgen. Lemmens meldt aanvankelijk dat het college eruit is, maar moet die toezegging later intrekken. “Als ik nu al ga zeggen wat ik er zelf van vind, krijg je alleen maar meer onrust”, zegt hij.

Burgerenquête

In Grevenbicht woedt al sinds de plaatsing van de dialectnaamborden vorig jaar een felle discussie over de spelling. De gemeente volgde de Veldeke-spelling en koos voor Beech. Dat terwijl in het dorp de naam Beeg is ingeburgerd, getuige het motto van carnavalsvereniging De Zawpènse (Beeg blif Beeg) en de naam van muziekgezelschap Big Band Beeg. De dorpsraad hield een enquête onder alle 950 huishoudens. Daarvan reageerden er 333, van wie 332 voor Beeg zijn. Eén inwoner gaf geen mening.

€ 150 per stuk

Eind vorig jaar liet het college nog weten dat ze niet bereid was de naam aan te passen, later kwam de gemeente daarop terug en liet de keus aan de politiek. Overigens kost het vervangen van de naamborden rond de 150 euro per stuk.

De dorpsraad heeft intussen nog niets gehoord over de naamswijziging. De bewonersorganisatie wacht al maanden op een officiële reactie en dreigde eerder een burgerinitiatief uit te schrijven om de gemeenteraad te dwingen de kwestie te bespreken. Daar zag de dorpsraad van af na de toezegging dat de politiek de zaak snel zou behandelen.

Zittert

Overigens is Beeg niet de enige omstreden dialectnaam. Sittard-Geleen is dan ook niet consequent in het volgen van de Veldeke-spelling. Volgens die spelling zou Zittert met een ‘t’ moeten worden geschreven, terwijl op de borden de naam Zitterd (met een ‘d’) prijkt. Wethouder Lennertz zegt nog nooit gehoord te hebben dat die spelling niet klopt.

Actief met taal bezig

Begin dit jaar zag de gemeente Beek zich genoodzaakt van de Veldekespelling af te wijken en de naam Sjpawbik te veranderen in Sjpaubik, de plaatselijke schrijfwijze voor Spaubeek. Dat gebeurde overigens in overleg met Veldeke. De organisatie heeft daar niet zoveel moeite mee, lijkt het. Voorzitter L. Giesen vindt de discussies een teken dat mensen actief met hun taal bezig zijn.

gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws