Op vrijdag 21 maart wordt het panoramaplatform officieel geopend. Het platform is een initiatief van de Stichting Beegse Maasvallei. Het ligt aan het wandelpad Elba dat de stichting parallel aan de Maas 3 jaar geleden aangelegd heeft. Het geeft een mooi zicht op Booijen, het buurtschap dat vroeger bij Grevenbicht hoorde. Bovendien is op het platform de Romeinse geschiedenis van de Beegse Maasvallei speels in beeld gebracht.
Naast het platform zijn eerder het Natuurleerpad in Schipperskerk en de vogelobservatie-minimuseum Den Deyler op het einde van de Slaperdijk gerealiseerd. Evenals de vogelobservatie is het platform ontworpen door Koen Savelkoul van On-the-Road-Creatives.
Voor de officiële opening op vrijdag 21 maart om 14.00 uur zijn diverse betrokken organisaties uitgenodigd waaronder het Rivierpark Maasvallei, Natuurmonumenten, de provincie Limburg, Leader Zuid Limburg, Sittard-Geleen en het Consortium Grensmaas. M.n. het Consortium Grensmaas is onmisbaar geweest bij de realisering van het platform. De door het CG aangevraagde vergunning werd in augustus 2024 verstrekt. Voor 31-12-2024 moest het platform gerealiseerd en afgerekend worden in verband met het Europees subsidie. Het CG heeft menskracht, deskundigheid en middelen ingezet om die termijn te halen. Chapeau!
Het platform is tussen zonsopgang en zonsondergang te bezoeken via het wandelpad over de Elba. Dat kan vanaf de fietsveerstoep op de dijk aan de rand van het dorp of vanaf het einde van de Heuvelsweg: De dijk oversteken en via het poortje het wandelpad in het natuurgebied Elba volgen. (Bij de haakse bocht van het pad voor de Maas, ligt het platform, ca. 150 mtr vanaf de dijk.)
Romeinen in de Beegse Maasvallei.
In een straal van 8 km vanaf het platform zijn diverse romeinse vondsten gedaan. De stichting probeert dat Romeins verleden tot leven te wekken door een Romeins soldaat. Die maakt een tocht over de Maasoever en doet daar een 10-tal plaatsen aan. Op 24 infoborden van 1 mtr kunnen we de Romeinse soldaat Fluvius volgen op zijn tocht. Hij haalt voedsel op bij de romeinse villa’s voor de soldaten in Férèsne en hij bezoekt vrienden waarmee hij in Engeland tegen de Picten vocht. Hij vertrekt uit de wachtpost Férèsne, gaat naar de ambachtswijk “vicus Op de Kommel”, gaat naar Elen en bezoekt de begraafplaats naast het Keizerskamp. Hij steekt 2 Maasgeulen over en bezoekt 3 Romeinse villa’s in Illikhoven, Obbicht en Born, de herberg met waterput, Ulpius Verinus in Buchten, Jupitertempel en grafheuvel in Grevenbicht.
Ter hoogte van het platform steekt hij de Maasgeulen over om terug te gaan naar Férèsne. Hij passeert een jupiterbeeld dat op een viergodensteen staat en rijdt nog langs een castellum. Beide objecten zijn aan Belgische zijde teruggevonden bij de grindwinning. De belgische historicus Pieter Craenen heeft het verhaal van Fluvius nog eens op historische feiten gecheckt.
De Beegse Maasvallei, een regionaal Romeins centrum!

De talrijke Romeinse vondsten die in de Maasvallei aan beide zijden van de rivier gevonden zijn, duiden op een samenhang, een economische, religieuze en maatschappelijke eenheid aan beide zijden van de Maas. Aan Nederlandse zijde zijn bijvoorbeeld de resten gevonden van Romeinse villa`s, in Obbicht, Papenhoven en Illikhoven, het haantje van Buchten en jupiterbeelden. Aan Belgische zijde lag ergens Feresne en de vicus Op de Kommel. Op beide lokaties verbleef een aanzienlijke hoeveelheid mensen mogen we veronderstellen, waarvoor voedsel verbouwd moest worden. Heiligdommen, muntvondsten en begraafplaatsen vinden we aan beide zijden van onze Maasvallei…
De Maas lag in de Romeinse tijd veel meer naar het westen en waaierde na Meeswijk breed uit. Het verval is vanaf Berg dan ook minder groot. De doorwaadbaarheid werd daardoor gemakkelijker. Dat, in combinatie met de vruchtbare landbouwgrond, heeft er waarschijnlijk toe geleid dat de twee noord-zuid heerbanen van Tongeren (Atuatuca Tungrorum) naar Nijmegen Noviomagus) en van Heerlen (Coriovallum) naar Xanten over Tudderen (Teuderum), in onze Maasvallei door middel van een oost-west weg met elkaar verbonden werden.
(In de vorige eeuw zijn, bij de aanleg van het rioolstelsel in Grevenbicht de funderingen gevonden van een Romeinse weg van oost naar west.)
Achtergrond.
De Stichting Beegse Maasvallei is ontstaan in 2019 naar aanleiding van een expositie en workshop van 3 jonge architecten die binding hebben met Grevenbicht. De door hen georganiseerde workshop leverde ideeën op voor de herinrichting van de rivierverruiming. De gemeente en het Consortium Grensmaas hebben dit burgerinitiatief ruimhartig ondersteund. Nadat Leader Zuid Limburg ons een Europees subsidie toekende, kon de schop de grond in.