De renners in de Tour de France hebben flink moeten afzien de afgelopen dagen. De klimetappes in de Alpen zijn loodzwaar. Zeker in combinatie met de tropische temperaturen die grote delen van Europa, en dus Frankrijk, in hun macht houden. En dan zijn ze er nog lang niet, want na de Alpen wachten de Pyreneeën. Wie ook weet wat afzien is, is dorpsgenoot Ben Koken (59), voormalig Nederlands kampioen bij de amateurs (1972).
Anderhalve maand geleden was hij één van de 2.686 wielrenners uit Nederland, die op 3 juni jl. de uitdaging aangingen om op één dag zes keer de Alpe d’Huez te beklimmen voor de fietsactie Alpe d’Huzes 2010, waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan kankeronderzoek. Dit jaar werd er door een record aantal deelnemers een recordopbrengst van 10.132.938,26 euro behaald.
Onder het deelnemersveld was ook een groot aantal kankerpatiënten, gehandicapten en bekende sporters: (oud)-wielrenners, tv-presentatoren en musicalsterren. In een team van Radio-2 programma Knooppunt Kranenbarg gingen Caroline Tensen, Ruth Jacott, Esther Schouten en Helga van Leur de uitdaging met de Alpe d’Huez aan. Ben zat in het Topsport for Life team waarin ook Michael Boogerd, Teun van Vliet, Johan van de Velde en Sef Vergoossen fietsten.
Hellingspercentage
Ben kijkt met veel voldoening op zijn deelname terug. “Het was een prachtige belevenis. Over bijna veertien kilometer moet slingerend via tientallen haarspeldbochten een hoogteverschil van ruim één kilometer worden overbrugd. Met een hellingspercentage van 10,5 % zijn de trajecten tussen de eerste drie bochten het zwaarst. Daarna wordt het iets minder steil, maar tussen de achtste en negende kilometer krijg je het opnieuw zwaar te verduren. Op dat stuk bedraagt het hellingspercentage 9,5%.
Koud
Op elke bocht brandden honderden kaarsjes. Om kippenvel van te krijgen. Ik had me op zich goed voorbereid, omdat ik wekelijks vele kilometers maak, maar ik was bijvoorbeeld vergeten hoe koud het kan zijn op de top van een berg. Zodoende had ik dus geen extra kleding aangetrokken en ook geen handschoenen. Toen we de top bereikten, zag ik dat de ruiten van geparkeerde auto’s bevroren waren. Niet normaal meer. Mijn handen voelden aan als ijsklompen.”
Je zou verwachten dat het bij elke nieuwe klim naar boven moeilijker wordt, maar volgens Ben is juist het omgekeerde het geval. “Je komt steeds beter in je ritme. Je weet bovendien op een gegeven moment hoe je je krachten het beste kunt uitsmeren over de hele klim.”
Volgend jaar is hij zeker weer van de partij. Niet vanwege de sportieve uitdaging, maar vooral om erbij te zijn en daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan het inzamelen van geld voor het kankerfonds. Zoals bekend verloren Ben en Tiny vorig jaar september hun dochter Wendy- 35 jaar pas – aan de slopende ziekte. Ben heeft dan ook geen moment getwijfeld of hij zou meedoen aan de immense krachtinspanning op 3 juni.
Over Alpe d’HuZes
Het ingezamelde geld gaat door het ‘anti-strijkstokbeleid’ van de organisatie voor 100% naar onderzoeken. De organisatie maakt dus geen kosten, betaalt geen eigen medewerkers en betaalt niet voor diensten. Alpe d’HuZes streeft ernaar om onder andere concrete revalidatieprogramma’s te ontwikkelen voor het verbeteren van de conditie van kankerpatiënten door sportieve activiteiten, zodat zij tijdens en na hun ziekte beter kunnen functioneren. Dit staat in directe verbinding met de missie: lichamelijke activiteit kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven van kankerpatiënten. Naast de bestaande leerstoel ‘Leven met kanker’ ingesteld aan de Amsterdamse VU, bekleed door Prof. Irma Verdonck en gefinancierd door Alpe d’HuZes, wordt gestreefd naar het instellen van een tweede leerstoel aan de VU. Deze leerstoel ‘Kanker en voeding’ moet het onderzoek naar de relatie tussen voeding en leven met kanker intensiveren.
Stichting Alpe d’HuZes heeft de steun van veel vooraanstaande personen zoals Erica Terpstra (oud-voorzitter NOC*NSF), Nout Wellink (DNB), Gerard Kleisterlee (Philips), Joop Alberda (NL Coach), Cor Stutterheim (CMG), Joop Zoetemelk (oud-tourwinnaar), Bob Pinedo (Hoogleraar VU Medisch Centrum), Dries van Agt (oud-premier) en Eddy Merckx (Beste wielrenner aller tijden).
Doel van de vijfde editie van Alpe d’HuZes was om de doelstelling van 2009 te overstijgen. Ambassadeur van Alpe d’HuZes en kankerpatiënt Peter Kapitein: “ruim 10 miljoen euro is een geweldig resultaat. Het geeft duidelijk weer dat mensen de noodzaak inzien van de strijd tegen kanker. We hebben nu al onze doelstelling bereikt, en hebben nog even de tijd voordat het definitieve eindbedrag op 9 oktober in Rotterdam wordt overgedragen aan KWF Kankerbestrijding.”
Wil je meer weten over Alpe d’HuZes? Kijk dan op www.opgevenisgeenoptie.nl