17 C
Grevenbicht
vrijdag, 14 juni 2024

BLOW bundelt verzet tegen windturbines

Inwoners van Illikhoven en Visserweert, Schipperskerk, Buchten, Holtum, Baakhoven, Dieteren, Oud Roosteren en Roosteren bundelen de krachten in hun verzet tegen de mogelijke komst van windturbines in en nabij hun dorpen.

Bewonersdelegaties uit de tien kernen hebben recent de Belangenvereniging Leefbaarheid Omwonenden Windturbines Holtum-Noord (BLOW-HN) opgericht. De vereniging oordeelt dat de bewoners onvoldoende zijn betrokken bij het proces over de plaatsing van windturbines.

Het energiebedrijf ENGIE, de gemeente Sittard-Geleen en de Provincie hebben het plan om drie grote windturbines van elk 4,2 MW te plaatsen op het industrieterrein Holtum- Noord en de Sluisweg in Born.
De bewoners vrezen geluidsoverlast, slagschaduw en aantasting van de natuur. Ze oordelen dat de windturbines een aanslag betekenen op de leefbaarheid voor de 2.500 bewoners in de dorpen binnen de gemeentegrenzen van zowel Sittard-Geleen als Echt-Susteren.

De geluidsoverlast overschrijdt momenteel al de afgesproken waarden die in het bestemmingsplan zijn vastgelegd. De bewoners benadrukken dat er geen rekening wordt gehouden met het cumulatief geluid als optelsom van de reeds aanwezige geluidsbronnen van het bedrijvenpark (o.a. containeroverslag en shredder) en de grindwinning in Trierveld / Elerweert (nieuw project aan de Belgische Maasoever) en verkeer (A2 + verbreding). Het geluid van de windturbines komt hier nog eens bovenop.

BLOW-HN heeft zich aangemeld bij de Nederlandse Vereniging van Omwonenden van Windparken (NLVOW). Die vereniging pleit voor transparantie en tijdig betrekken van de omwonenden bij zowel planontwikkeling als de realisatie van windparken.

Directeur Rob Rietveld van de NLVOW benadrukt dat de gemeente Sittard Geleen ‘zeer onzorgvuldig’ handelt door de bewoners niet te betrekken bij de planvorming en de plaatsing van de windturbines als een voldongen feit aan de bewoners voorlegt.

BLOW-HN is bezig met het uitrollen van een petitie, die aan het Provinciebestuur en de Gemeentebesturen zullen worden aangeboden.
Een apart comité zal zich buigen over het opstellen van een zienswijze bij de start van het procedure voor aanpassing van het bestemmingsplan en de inspraak-notitie bij een toekomstige vergunningaanvraag.

Het bestuur van de vereniging wil op korte termijn in dialoog gaan met de verantwoordelijke wethouder K. Schmitz van Sittard-Geleen. Dat overleg moet er in elk geval toe leiden dat de bewoners wel betrokken worden bij de verdere besluitvorming over de windturbines.

gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws