14.2 C
Grevenbicht
zaterdag, 13 juli 2024

Consortium kan vergunning aanvragen voor ontgronding geluidswallen Trierveld

Consortium Grensmaas kan een vergunning aanvragen voor grindwinning op de locatie van de geluidswallen aan de zuid- en noordrand van Trierveld. Het consortium voldoet aan de voorwaarden van de provincie voor nieuwe ontgrondingen.

De provincie stemt in met de maatschappelijke meerwaarde die de kortdurende ontgronding oplevert en Trierveld transformeert tot een onderscheidende Grensmaaslocatie. Voorbeelden daarvan zijn de revitalisering van de Kingbeek, de aanleg van een recreatievijver, een gescheiden passage voor fietsers en grote grazers, extra natuur bij Illikhoven, versterken van de recreatieve aantrekkingskracht van de Berghaven en een educatielokaal bij Schipperskerk. Eerder hebben ook al de gemeenten Sittard-Geleen en Echt-Susteren hun steun uitgesproken voor de plannen.

Het consortium heeft toegezegd de locatie van de geluidswallen weer aan te vullen met schone grond, zo is een extra voorwaarde van de provincie. Bovendien wordt er in afstemming met boeren gestreefd naar natuur-inclusieve landbouw in een gebied van enkele tientallen hectare bij Trierveld

Om de zorgen van inwoners van met name Schipperskerk over mogelijke schade aan hun woningen weg te nemen, kunnen ze tot tien jaar na afronding van het project Grensmaas in 2027 een beroep doen op het zogenaamde Meldpunt schade. Onafhankelijke deskundigen beoordelen bij dat meldpunt schadeclaims, waarbij de bewijslast niet bij de bewoners maar bij het consortium ligt.

Oorspronkelijk zou dat meldpunt maar vijf jaar na afronding van het project operationeel blijven. De steun die de provincie nu heeft uitgesproken voor de ontgronding betekent niet dat nu al alles in kannen en kruiken is. Het consortium moet de komende maanden met onderzoeken aantonen dat het tijdens de ontgronding ook aan allerlei overige wet- en regelgeving voldoet. Daarbij gaat het om stikstof, grondwaterstanden, natuurwaarden, geluidsnormen en archeologie. Ook hebben bewoners de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen de uiteindelijke vergunningverlening. Een bewonersgroep heeft al te kennen gegeven van die mogelijkheid gebruik te maken. Het consortium heeft toegezegd zoveel mogelijk draagvlak te verwerven voor de ontgronding en hoopt de definitieve vergunning in januari 2025 in huis te hebben.

Opbrengsten
Het verzoek om de locatie van de geluidswallen te mogen ontgronden, is terug te voeren op tegenvallende opbrengsten van de grindwinning in Trierveld, een van de locaties van het project Grensmaas tussen Maastricht en Roosteren. Daar is circa een miljoen kuub minder grind gewonnen dan verwacht.

De ontgronding aan de randen van Trierveld kost geen extra tijd. De grindwinning en herinrichting worden uitgevoerd binnen de vergunde termijn van 31 december 2027.

gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws