De redactie van beeg.nl heeft in zijn ruim 13-jarig bestaan een behoorlijk archief opgebouwd. In dat archief kwamen we een artikel tegen dat we eerder publiceerden op 22 november 2008. Een opmerkelijk bericht, want het vermeldt dat Beeg de bakermat is van Pinkpop, het oudste festival van Europa. Jan Smeets organiseerde in Grevenbicht zijn eerste muziekevenement. We schrijven het jaar 1962.

Met zijn vader achter de kassa, zijn moeder bij de toiletten en zijn oom aan de garderobe, organiseerde mister Pinkpop in november 1962 zijn eerste popconcert in Grevenbicht. Waarom koos een man, geboren en getogen in Einighausen, voor Grevenbicht? Het antwoord was even apart als simpel: Omdat in Grevenbicht daar de mooiste meisjes woonden.

Uitverkocht

In een uitverkocht patronaat, zoals Oos Hoes toen nog heette, traden Peter en zijn Rockets, Maddy Bleize (de Limburgse Elvis Presley) en The Pearl Sisters op. De Gronsveldse dameswaren erg populair. Eén van de ‘Pearldochters’ is trouwens Angel Eye van René Schuman. 

Peter en zijn Rockers

Hoofdact ‘Peter en zijn Rockets’, verantwoordelijk voor hits als ‘Kom van dat dak af’ en ‘Laat me los’, mocht niet ontbreken in Oos Hoes. Jan Smeets was namelijk een grote fan van de Nederlandse rocker. Samen met twee andere jongens is hij destijds helemaal naar Eindhoven gegaan om Koelewijn persoonlijk te vragen of ze een fanclub mochten oprichten. En niet met de auto hé? Nee met de fiets!

Zaal met verhoogd podium

Ten tijde van het concert was wijlen kapelaan Ploumen voorzitter van de Stichting Gemeenschapshuis Oos Hoes, dat bij de Grevenbichtse parochie hoorde. Hij begreep wel waarom zoveel muzikanten Oos Hoes wisten te vinden. Het was een mooie platte zaal met verhoogd podium, waar een bevriende aannemer van de stichting zich op had toegelegd. Bovendien had je in die tijd nog niet van die grote concertzalen zoals die nu zijn. Gemeenschapshuizen waren een prima alternatief.

Hoe het verder ging met Smeets’ organisatietalent is bekend. Hij had volop belangstelling. Toch liep het in de beginjaren allemaal niet zo soepel als tegenwoordig. Grevenbicht ’62 was dan wel een overweldigend succes, een vervolg op het concert flopte jammerlijk. Hij wilde met deze formule een tour starten, gemotiveerd door het slagen van zijn eerst concert.

Maar naar het volgend optreden, opnieuw in Grevenbicht, kwamen lang niet zoveel mensen. Jan Smeets liet zich door die tegenslag niet uit het veld slaan. In 1967 verzorgde hij in Einighausen de ‘Love In’, een evenement dat volgens burgemeester en pastoor totaal uit de hand liep. In 1970 was de eerste editie van Pinkpop een feit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here