16 C
Grevenbicht
zaterdag, 13 juli 2024

EHBO Grevenbicht-Papenhoven: tips bij kou

Er staat flinke kou voor de deur en wie weet kom je wel toe aan een mooie wandeling, een sneeuwballengevecht of zelfs een voorzichtige stap op het ijs! Maar kou kan ook risico’s met zich meebrengen. Weet jij hoe je veilig blijft? Zorg dat je weet wat je kunt doen voor jezelf en voor anderen. 

Hoe kun je jezelf beschermen bij kou?

Kleed je in meerdere laagjes zodat je jezelf goed isoleert en je warmte beter vasthoudt.

Waterdichte kleding houdt je beter warm. Draag waterdichte handschoenen en schoenen met een goed profiel. Hiermee voorkom je dat je warmte kwijtraakt via je handen en voeten. Om extra warm te blijven, kun je ook een regenbroek over je gewone broek aantrekken.

Neem een volledig opgeladen telefoon mee als je de deur uitgaat. Bij kou raken batterijen sneller leeg. Draag je telefoon dicht op je huid.

Bij wind voelt het kouder aan en is de kans op onderkoeling en bevriezing van uitstekende delen groter. Bedek dan je handen, neus en oren.

Zorg dat je voldoende eet en drinkt. Dit houdt je energie op peil en je blijft beter warm.

Blijf in beweging om zoveel mogelijk te voorkomen dat je het koud krijgt.

Strooi zout om uitglijden tegen te gaan.

Houd de weersvoorspelling in de gaten. Vooral bij de overgang naar dooi kan het verraderlijk glad worden.

Wat kun je voor een ander doen?

Let bij kou goed op de mensen om je heen en help als dat nodig is. Vooral oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte of handicap zijn extra kwetsbaar. Vraag daarom of je iets voor ze kunt doen. Strooi bijvoorbeeld zout of doe boodschappen zodat mensen zelf de deur niet uit hoeven gaan. Hou uiteraard bij het helpen rekening met de coronamaatregelen.

Handige weetjes over kou

Als het echt koud is, neemt de controle over je lichaam af waardoor de kans op ongevallen groter is.

Een borreltje om op te warmen kun je beter laten staan. Alcohol verwijdt de bloedvaten. Hierdoor verlies je sneller warmte en krijg je het dus kouder.

De gevoelstemperatuur kan lager zijn dan de werkelijke temperatuur. Dit komt door warmteverlies van de huid door invloed van wind, kou en nattigheid. Hiervoor kan het veel kouder aanvoelen dan het is.

Onderkoeling en bevriezing van vingertopjes en tenen zijn de meest voorkomende klachten bij ernstige kou.

Toch door de kou overvallen? Lees wat je moet doen bij:

Lichte onderkoeling

Zware onderkoeling

Bevriezing

Meer weten?

Met de handige EHBO-app (Van Het Rode Kruis) weet je altijd wat je moet doen bij een noodsituatie. Zo lees je bijvoorbeeld wat je moet doen bij een onderkoeling. Je kunt de app gratis downloaden.

gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws