14.2 C
Grevenbicht
zaterdag, 13 juli 2024

Els en Hein Donders nemen afscheid van café Aurora

Els en Hein (Heintje bij de vele klanten) Donders hadden geen enkele horeca-ervaring dan alleen bij bepaalde gelegenheden uithelpen in een café of bij een tentfeest van de een of andere vereniging die een jubileum of vaste activiteit vierde. Maar de belangstelling was daardoor gewekt en toen twintig jaar geleden door persoonlijke omstandigheden naar een andere bron van inkomsten moest worden gezocht, was de stap in de richting van een horecabestaan snel gezet.

De gouden tip leidde naar het bekende café annex zaal Aurora aan de Raadhuisstraat in Grevenbicht dat op dat moment vrij kwam. De zaak was beklonken nog voordat de laatste horecapapieren waren behaald: een nieuwe toekomst in een volledig nieuwe omgeving lag open. Nu, twintig jaar later het afscheid nadert, kijkt Els zeer voldaan terug op een mooie tijd. Haar antwoord op de vraag of zij nu ook een Beegse is geworden is zo helder als de maan bij klare nacht: ‘Beeg is op en daarom blijven wij ook in Grevenbicht wonen’, zegt ze met overtuiging. Hun nieuwe huis staat op één van de mooiste plekjes van het Maasdorp: aan de Heilig Kruisstraat met vrij uitzicht op de Kingbeek en het Maasdal.

VERENIGINGEN ALS BASIS VOOR HORECABESTAAN
Grevenbicht is een kleurrijk dorp dankzij de beide harmonieën die ondanks een gezonde rivaliteit toch kleur en charme geven aan het dorp. Maar ook de andere verenigingen hebben café-zaal Aurora als hun thuisbasis gekozen en dat is voor een horecabedrijf  van het grootste belang. Van doorslaggevende betekenis daarbij is de vaste band met de Koninklijke Harmonie Aurora, die vanaf haar oprichting  140 jaar geleden onafgebroken in het gelijknamige horecapand thuis is. Die hechte band met de harmonieën de aanwezigheid van een zaal zijn de basis waarop café Aurora haar bestaan heeft gebouwd. Het netwerk van contacten vanuit de harmonie in combinatie met een uitstekende zaalvoorziening zijn basisvoorzieningen voor een gezonde bedrijfsvoering die zich in de loop van twee decennia naar alle kanten heeft ontwikkeld. Dankzij het rijk geschakeerde verenigingsleven fungeert het dorpscafé als de huiskamer van het dorp en dat is een ideale situatie voor een horecabedrijf. De vaste stamgasten die dagelijks hun rondje maken langs de gelegenheden van het dorp worden namelijk steeds kleiner in aantal.

OMGANG MET JEUGD ONVERANDERLIJK BOEIEND
Snel komt het gesprek met Els op de jeugd die vooral in de vrije weekends volop zijn draai vindt in café Aurora. ‘Dat is allemaal begonnen met de jeugd van ‘Allemaol Kwatsj, de jongerengroep die al voordat er sprake was van hangplekken  midden in het dorp een vaste plek van samenkomst had. Toen die jeugd wat centjes verdiende, had zij de mogelijkheid om een pintje te gaan drinken en dat gebeurde nagenoeg elk weekend in café Aurora. En dat is al die twintig jaar zo gebleven.  Els oordeelt heel positief over de jeugd van Beeg. Daar is niks mis mee, zelfs de wat moeilijkere jongeren waren voor rede vatbaar en konden best in groepsverband op hun gedragingen worden aangesproken en bijgestuurd.  Die wakende taak over jongeren hebben Els en Hein altijd heel erg boeiend gevonden. Omgekeerd voelt de jeugd zich bij hen thuis.  Een goed dorpscafé heeft in dat opzicht een belangrijke sociale functie. De jeugd voelt zich er thuis en heeft er minder behoefte aan om het vertier buitendorps te gaan zoeken. En of e nu spreekt over de jongeren van Allemaol Kwatsj of de inmiddels derde generatie van nu: “De jeugd is nauwelijks veranderd en daar mogen wij blij mee zijn”.

VBO VERSTERKT DE ONDERNEMER
Sinds 1990 is Els Donders naast haar dagelijkse bezigheden in het cafébedrijf ook nog voorzitter van de plaatselijke ondernemersvereniging, de Verenigde Beegter en Obbichtse Ondernemers (VBO). In die functie volgde zij kapper Thei Koning op, nadat alle mannelijke collega’s bedankten voor de eer. Ook van die betrokkenheid bij het plaatselijke bedrijfsleven heeft zij veel opgestoken. Zij geeft duidelijke voorbeelden dat een goede samenwerking tussen plaatselijke ondernemers binnen een gestructureerde organisatie als de VBO van grote betekenis is voor de individuele ondernemers. Vestigingsproblemen of een gezamenlijke promotie kunnen goed worden aangepakt ten voordele van de leden. Zij is best bereid om na de overdracht van hun zaak toch nog een tijdje de ondernemerskar te trekken.

WISSELING VAN DE WACHT
Dinsdag 13 januari nemen Els en Hein afscheid van café Aurora. Fysiek heeft twintig jaar hard en lang werken toch zijn tol geëist en daarom werd al een aantal jaren geleden het besluit genomen om het café aan een geschikte gegadigde over te dragen. En die diende zich aan in de personen van Ron en Astrid Colaris, die naar Grevenbicht terugkeren uit Posterholt waar beiden ook al een horecabedrijf runden. Het zal zeker geen afscheid worden in tranen, maar een feestelijke gebeurtenis waarvoor iedereen van harte is uitgenodigd.

dav

gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws