In het bijzijn van de leden van de Stichting Oranjecomité Grevenbicht werd secretaris Math Tholen onlangs uitbundig in de bloemetjes gezet vanwege zijn ruim 40-jarig lidmaatschap van het comité. Door de overkoepelende organisatie, Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen in Nederland, werd de jubilaris onderscheiden met de erepenning en bijbehorende draagspeld.

In een uitvoerige schriftelijke motivatie belichtte KBOV bestuurslid en regiovertegenwoordigster Sylvia Hörmann-Vorst de vele verdiensten van Math Tholen voor het plaatselijk vereniging- en gemeenschapsleven. Eega Tilly was uiteraard ook van de partij en ontving een prachtige bos bloemen.

De KBOV berichtte als volgt:
De heer M. Tholen (Math) startte zijn loopbaan op zestienjarige leeftijd op het gemeentehuis in Grevenbicht. Het Oranjecomité bestond destijds slechts uit de burgemeester en een wethouder. De jonge Math Tholen kreeg de taak om aan te sluiten bij dat Oranjecomité omdat hij (zo vertelt immers de geschiedenis) ‘accuraat taalkundig onderlegd en administratief vaardig’ was. Een rode pen behoorde tot een van de favoriete attributen van de heer Tholen. Taal- en spelfouten haalde hij snel naar boven en corrigeren werd een tweede natuur.

Dit alles had tot gevolg dat de heer Tholen in 1970 de dubbele taak kreeg binnen het Oranjecomité van secretaris én penningmeester.

De heer Tholen stak zijn vrije tijd niet alleen in de plaatselijke Oranjevereniging (wat overigens geldt voor heel veel vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken bij een Oranjevereniging). De Harmonie St. Cecilia, de Stichting ‘Oos Hoes’, het Comité 4 mei, het kerkbestuur, de organisatie ZLF Grevenbicht. Dit is slechts een fractie van verenigingen en stichtingen die een beroep konden doen op de heer Tholen. Vele artikelen, columns en zelfs teksten op ansichtkaarten van zijn hand zagen het levenslicht in het Limburgse.

Wat betreft zijn werkzaamheden en inspanningen voor de plaatselijke Oranjevereniging zijn er tal van anekdotes en mooie verhalen te vertellen. Wat te denken van de brandweerauto waarmee materiaal werd vervoerd voor Koninginnedag (Math was immers ook lid van de vrijwilliger brandweer), óf de schuivende dranghekken voor Koninginnedag waarbij zoon Cyril lichtelijk gewond werd.

Ook de term ‘vuurwerk aan de Maas’ maakte de tongen los in Grevenbicht! Samen met zijn vrouw Tilly was hij te gast in de Arena (1 februari 2002) op het grote feest aan de vooravond van het huwelijk van Z.K.H. Prins Willem-Alexander en (sinds die dag) H.K.H. Prinses Máxima.

In 1995 mocht de heer Tholen voor al zijn belangeloze edoch tomeloze inzet voor de Grevenbichtse gemeenschap een Koninklijke Onderscheiding ontvangen: een eremedaille in goud verbonden aan de orde van Oranje Nassau.

En dus is het nu hoog tijd om de heer Tholen in een oranje zonnetje te zetten als het specifiek gaat om zijn ontplooide activiteiten voor de Oranjevereniging van Grevenbicht. De KBOV kent een eigen systeem van ‘eren’ en dát zal in 2012 voor de heer Tholen een feit worden. Van harte verdiend!

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen verstrekt graag de erepenning aan de heer Tholen onder dankzegging voor al zijn inspanningen en wenst hem voor de toekomst nog vele mooie gezonde en ‘oranje’ jaren toe samen met zijn vrouw Tilly, de zonen Berry en Cyril en verdere familie.

Een hartelijke gelukwens namens de KBOV: proficiat!

Sylvia Hörmann-Vorst,
Bestuurslid KBOV / regiovertegenwoordiger Noord-Brabant en Limburg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here