Dit jaar was het voor het laatst dat het Gawstrèkke op carnavalsdinsdag plaatsvond. De organiserende Folkloristische Vereniging Gawstrekkers Beeg verplaatst het evenement naar oktober.

Het ganstrekken bestaat al sinds de Middeleeuwen. In Grevenbicht wordt het sinds de jaren ’70 jaarlijks op carnavalsdinsdag gehouden. Na jarenlange, niet aflatende protesten van dierenbeschermers is dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt van een kunstgans.

Volgens de organisatie is het steeds moeilijker om voldoende mensen te vinden die het ganstrekken op carnavalsdinsdag op het plein willen organiseren. Met name het aan- en afvoeren van een grote hoeveelheid zand kostte veel tijd en moeite. Dat moet allemaal op 1 dag gebeuren. Daarom wordt het ganstrekken nu verplaatst naar een weiland waar paarden zonder veel extra moeite kunnen draven.

Mogelijk brengt de verplaatsing naar de eerste zondag van oktober ook meer publiek op de been. Met carnaval blijven lang niet meer zo veel mensen thuis als vroeger. Ze gaan op vakantie of zijn alweer aan het werk, omdat men het na een paar dagen carnaval vieren wel mooi geweest vindt.

Bijkomend voordeel van verplaatsing naar begin oktober is dat de buitentemperatuur (een stuk) aangenamer zal zijn dan in januari, februari of begin maart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here