Afgelopen dagen hing bij het gawstrekkersmonument aan de Peperstraat de vlag halfstok. Het was een eerbetoon van de Folkloristische Vereiniging Gawstrèkkers Beeg aan medeoprichter, oud-bestuurslid en Iëregawstrèkker Gé Fiddelers die op woensdag 31 mei 2017 op 78-jarige leeftijd is overleden. Op eigen verzoek heeft de crematie inmiddels in besloten kring plaatsgevonden. Het tekent Gé zoals hij was: bescheiden, maar zelfverzekerd. Ook zijn ziekte heeft hij in stilte gedragen, berustend met dochter Marie-José, schoonzoon Jack en de twee kleinkinderen.
Toch verheugde hij zich zeer, toen hij op het laatst nog afscheid kon nemen van zijn trouwste vrienden. Want Gé was ook een sociaal mens. Vooral buurtvereniging De Maaskantj en de Gawstrèkkers hebben van zijn talenten gebruik mogen maken. Als bestuurslid, maar vooral ook als artistiek ontwerper. Zo zijn de logo’s van beide verenigingen van zijn hand. Ofschoon zelf geen uitbundige carnavalsvierder, ontwierp hij jarenlang de optochtwagen voor de buurt. Uiteraard bouwde hij ook energiek mee aan het eindresultaat. In 1982 was Gé nauw betrokken bij de inrichting van de jubileumtentoonstelling van onze 75-jarige parochiekerk. Hij gaf met De Maaskantj een nieuwe impuls aan de Beegse Pinksterprocessie met zijn ontwerpen voor de grote medaillons van gekleurd zaagmeel, hetgeen in 1985 resulteerde in een opdracht voor het versieren van de altaaromgeving bij de H. Mis die Paus Johannes Paulus II opdroeg op het toenmalige vliegveld Beek. Gé behoorde met zijn in 2003 overleden echtgenote Mien zelfs tot de uitverkorenen die bij de Paus ter communie mochten.
Bevlogen Gawstrèkker
Geboren als “eine jóng van Zöstere”, heeft Gé zich vooral ontpopt tot “eine richtige Beegtenaer” door het Gawstrèkke. Gé hield van paarden en was bijzonder geïnteresseerd in historie. Het bestaan van een oeroud ritueel dat door een hechte sociale gemeenschap al eeuwenlang wordt gekoesterd, obsedeerde hem enorm. Intensief dacht hij mee toen in 1991 de Gawstrèkkers het Gawstrèkke overnamen van De Zawpense en de oude traditie zorgvuldig bij de tijd werd gebracht. Het parcours, de galg, de uniformen, het prepareren van de gans en het ontwerpen van een wagen voor de jaarlijkse carnavalsoptocht; overal was Gé bij betrokken (terwijl Mien leiding gaf aan de naaigroep). Na het overlijden van Mien trok Gé zich langzaam terug. Hij werd in 2007 benoemd tot Iëregawstrèkker. Maar zijn betrokkenheid bleef. Jaarlijks doneerde hij de benodigde medailles en bekers. Enkele dagen voor zijn overlijden sprak hij nog eens de wens uit het Gawstrèkke met zorg te behoeden voor de toekomst. Een opdracht voor de vereniging en onze gehele dorpsgemeenschap.