14.6 C
Grevenbicht
maandag, 17 juni 2024

Gemeentelijke blijk van waardering voor Marianne Heijkants

Onder meer vanwege haar jarenlange inzet voor de Dorpsraad Beeg, waarin ze tot begin van dit jaar de functie van secretaris vervulde, is Marianne Heijkants vrijdagmiddag 22 november jl. door wethouder / loco-burgemeester Pieter Meekels geprezen.

Daarbij overhandigde hij haar namens de gemeente Sittard-Geleen een gegraveerde pennenset. Die blijkt aan Marianne goed besteed. “Ik gebruik natuurlijk ook een computer, maar het fijnste vind ik nog altijd een pen. Liefst een vulpen.” Pieter Meekels roemde niet alleen haar inzet voor de Dorpsraad, maar stond ook stil bij al haar andere vrijwilligerswerk. Zoals de activiteiten die ze voor de kerk verricht. En haar voortrekkersrol bij de realisatie van een afhaalpunt van Biblionova, ondergebracht in de soos van gemeenschapshuis Oos Hoes nadat bekend werd dat de deuren van de bibliotheek voorgoed gesloten werden. Marianne is een van de zes vrijwilligers die het op 16 augustus jl. in gebruik genomen afhaalpunt draaiende houdt.

Gezien de vele protesten die de sluiting van de bieb opriep in de Beegse gemeenschap, was er alle reden om aan te nemen dat de komst van een afhaalpunt uitkomst zou bieden. Vooralsnog blijkt dit niet het geval. Het loopt althans niet storm, wat overigens nog maar voorzichtig is uitgedrukt. Het is gissen naar het waarom hiervan. Dat was voor Marianne aanleiding om in aanwezigheid van de andere vrijwilligers van het afhaalpunt een evaluatiegesprek te beleggen met een medewerker van Biblionova en verantwoordelijk wethouder Pieter Meekels. Ook John Peeters, voorzitter van de Dorpsraad Beeg, was uitgenodigd voor deze evaluatie.

Uiteraard werd er vooral gesproken over de gang van zaken met betrekking tot het afhaalpunt, maar niet voordat Pieter Meekels van de gelegenheid gebruik maakte om Marianne te vertellen dat de gemeente in dit evaluatiemoment een prima kans had gezien om haar lof toe te spreken voor al haar (vrijwilligers)werkzaamheden en haar als blijk van waardering daarvoor een blijvende attentie te overhandigen. Dit vooropgezet plan bleek een goed bewaard geheim. Een zichtbaar aangenaam verraste Marianne had even geen woorden. De woorden en de attentie werden echter zeer gewaardeerd.

Maar er moest natuurlijk ook geёvalueerd worden. Dat stond immers op de agenda. Tijdens die evaluatie droegen de vrijwilligers van het afhaalpunt verschillende oorzaken aan. Zoals het vermoeden dat het bestaan van het afhaalpunt mogelijk niet bij iedereen bekend is. Wellicht is de communicatie hierover onvoldoende geweest. Ook is gekeken naar de openingstijden: is vrijdagmiddag wel zo’n geschikt tijdstip? Zeker in de huidige periode die gekenmerkt wordt door korte dagen waarop het in de namiddag al donker begint te worden, kan dat een rol spelen. Het afhaalpunt is via de achteromingang van Oos Hoes, via de deur van de op dat moment gesloten Peuterspeelzaal, bereikbaar. Een deugdelijke verlichting en aanduiding ontbreken. Dat nodigt niet uit voor een bezoek.

Er is echter ook gekeken naar andere alternatieven. Bijvoorbeeld een andere locatie. Pieter noemde de schoolbibliotheek als alternatief. Dat voorstel is zeker de moeite waard om verder uit te werken. Er zal een gesprek worden belegd met de scholen om te kijken hoe men hier tegenover staat. Zodra bekend is wat er wordt ondernomen om het (voort)bestaan van een afhaalpunt voor boeken in Grevenbicht meer zekerheid te bieden, zal dit via dit medium worden gecommuniceerd.

Tot slot dient vermeld te worden dat Biblionova de boeken ook bij de mensen aan huis brengt. Deze service is er voor mensen die om wat voor reden dan ook niet naar het afhaalpunt of bibliotheek toe kunnen gaan. De bibliobus komt dan langs en brengt of haalt de boeken op. De mensen dienen dit uiteraard wel zelf te regelen.

gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws