14.1 C
Grevenbicht
vrijdag, 24 mei 2024

Generaal en ere- voorzitter Math Vonken overleden

Op zaterdag 06 juni 2020 kregen wij, schutterij Broederschap van het “Heilig Kruis” te Grevenbicht het grote verdrietige nieuws te horen dat onze generaal en ere- voorzitter Math Vonken op vrijdagavond 05 juni 2020 was overleden.

In 2017 kregen wij te horen dat Math leukemie had. Het was een schok voor de familie, vrienden en schutterij.

In 2018 liet Math weten dat hij op z’n tijd wel eens last had van zijn maag en zoals we onderling altijd wel eens zeiden, ahhh “Alles kump good” bleek in 2019 dat het wel eens erger kon zijn dan hij dacht.
Nadat de leukemie een beetje onder controle was en na diverse onderzoeken Math te horen kreeg dat hij slokdarmkanker had, zakte de grond onder hem vandaan.

Slokdarmkanker! weer een grote tegenvaller voor Math, Phil en zijn dochter Esther, maar ook voor zijn geliefde schutterij. Er werd dan ook onmiddellijk een traject in werking gezet. … Een zwaar traject.
Bestralingen en chemotherapie leken inderdaad hun werk te doen, en uitzaaiingen werden niet gevonden.

Math zag het leven weer even zitten, ook al stond hem een zware operatie van een kleine 8 uur te wachten. Persoonlijk heb ik Math nog gefeliciteerd met deze overwinning. Een overwinning zonder uitzaaiingen. Zijn woorden waren toen: “Gelukkig, anders was ik het haasje”. Hij was er super blij mee, ondanks dat hij wist dat hem nog een hele lange weg te wachten stond.

Helaas werd er tijdens de operatie toch nog iets gevonden op de lever. Het zag er niet goed uit, en de operatie werd dan ook gestopt. Hoe kan het zomaar gaan! Het zou een lang traject naar gezondheid worden, maar Math was de dag erna weer thuis.

Ondanks dat je zo ziek was, liet je toch weten dat je de Pinksterprocessie mee wilde lopen. “Ik zie wel” zei je nog, als het niet gaat, stap ik er wel uit. Dit siert de mens in jou.
Een week later moest Math weer terug voor een gesprek met zijn arts. Een gesprek waar mogelijkheden lagen met … wéér chemo.
Ondanks dat, kreeg je te horen 3 tot 6 maanden indien het niet aanslaat. Een onmachtig gevoel voor jezelf, je familie maar ook voor je geliefde schutterij.

Zelfs de drie sessies van 24 uur chemo, en de laatste 5 bestralingen, die laatste strohalm waar je je zo aan vastklampte, heeft je niet meer kunnen helpen. Het was gewoon uitstel en wachten op!

Ik wil nog graag wat hier blijven zei je zo vaak. “Alles kump good” is een mooie uitspraak als het werkelijk allemaal goed komt.
Voor Math was dit een gevecht dat hij niet kon winnen en waar hij zich in had berust om toch de tijd te nemen die hij nog had met Phil en Esther.

Math Vonken, een Ere- voorzitter en schutter in hart en nieren. Hij heeft in 39 jaar nooit één Bondsschuttersfeest, OLS, ZLF of processie gemist. Math was áltijd aanwezig, keek altijd of de schutterij goed vertegenwoordigd was, voelde zich altijd verantwoordelijk.
Het eerste Schuttersfeest waar je niet bij kon zijn, het ZLF in Puth kon je absoluut niet mee gaan. Je was té ziek, té beroerd en was bang dat het mis zou gaan tijdens de optocht. Deze heb je thuis op de bank via de link die werd doorgestuurd met tranen in je ogen mogen bekijken.
Het laatste Bondsschuttersfeest op 25 augustus van de Bond Eendracht Born-Echt eo bij schutterij St. Willibrordus Obbicht, kon je ook niet meegaan. Je mocht je niet inspannen omdat er weer een chemo aan kwam.
Toch kon je het niet over je schuttershart krijgen om niet bij het defilé aanwezig te zijn, ditmaal als toeschouwer.

Het koningsvogelschieten op 08 september 2019 zat je nog in twijfel of je wel mee zou gaan. Je had je uniform al aangetrokken voor op de nieuwe groepsfoto, want daar wilde je nog graag bij zijn.
Na de groepsfoto liet je weten toch mee te lopen naar de schuttersweide, je voelde je weer even een beetje beter en wilde toch nog graag genieten van iedereen om je heen.

Door de jaren heen hebben wij als schutterij vele Bondsschuttersfeesten mogen organiseren. Bondsschuttersfeesten die perfect verzorgd waren, mede doordat Math het draaiboek altijd bij de hand had. Connecties hier, connecties daar en het doel was om zoveel mogelijk te besparen voor de schatkist van de schutterij.

Math Vonken was lid vanaf november 1979. Hij begon als geweerdrager.
Oud generaal Huub Stans met wie waar Math bevriend was, had hem in 1982 gevraagd voor het voorzitterschap. Een taak waar Math niet over na hoefde te denken. Het was een volmondig “ja”.

Vanaf 1980 t/m 1983 is Math buksmeester geweest en vormde met zijn vrouw Phil in 1983 het koningspaar binnen onze schutterij.
In 1987 werd hij bevorderd tot officier en is vele jaren begeleider geweest van de drumband. Vanaf 1997 was Math onze commandant.
Hij ontving in 2004 van het Bondsbestuur de OLS onderscheiding in zilver voor zijn 25 jarig lidmaatschap.

Met carnaval werd Math uitgeroepen door de plaatselijke carnavalsvereniging de Zawpense, tot Ere-Zawpens 2006. Dit is een Carnavalsorde die elk jaar iemand toekomt die veel voor de gemeenschap of vereniging(en) gedaan heeft.

In 2007 is Math opgenomen bij de Edele Eed-Broederschap van de Souvereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de Heilige Sebastianus. Een hele mond vol met een prachtige welverdiende onderscheiding.
En in 2010 was er een inval van Loco- burgemeester Pieter Meekels van de gemeente Sittard- Geleen tijdens de familieavond van de Broederschap.
Deze kwam met een mooie speech waarbij hij Math vol lof toesprak. Meekels had onder andere gezien hoe Math de schutterij groot heeft gemaakt en overhandigde hem onder luid applaus de speld van verdiensten met oorkonde van de gemeente Sittard- Geleen.

Op 09 november 2013 werd Math bevorderd tot de nieuwe generaal van de Broederschap. Iets waar hij heel erg trots op was. Vanaf 2015 tot 2019 was hij Interim-voorzitter.

Op 30 maart 2019 heeft Math tijdens de jaarvergadering uit handen van Drs. Louis Litjens (penningmeester van EGS) nog een bronzen onderscheiding in ontvangst mogen nemen van de EGS, Europese Gemeenschap der historische Schuttersgilden. Deze onderscheiding kreeg hij voor alles wat hij in het verleden heeft gedaan voor het schutterswezen.

Ondanks dat Math zich zo beroerd voelde tijdens het eerste Bondsschuttersfeest 19 mei 2019 bij Wilhelmina Hingen, wist hij toch de mooie optocht uit te lopen.

Op 02 november 2019 heeft Math nog de onderscheiding in goud van de O.L.S. federatie met oorkonde gekregen voor zijn 40 jarig jubileum bij zijn schutterij.
De schutterij is hem altijd erg aan het hart gegaan en hij kon niet zonder.
Van geweerdrager tot Ere- voorzitter en generaal is een hele mooie carrière binnen onze schutterij.

Math, woorden schieten eigenlijk tekort, we kunnen niet beschrijven wat we voelen en hoe we je nu al missen. Helaas zullen wij jou ook nooit meer horen, of om raad kunnen vragen. Wij als schutterij Broederschap van het “Heilig Kruis” te Grevenbicht waar jij altijd zo trots op bent geweest, zullen je inzet en woorden als “Ere- Voorzitter”, maar vooral als mens, nóóit vergeten. Je wist de inhoud altijd zo mooi te verpakken.

Wij zullen Math met schutterseer, drie dáverende kamerschoten en The Last Post naar zijn laatste rustplaats brengen op zaterdag 13 juni 2020.
Doordat het Coronavirus nóg steeds speelt, mag er maar een beperkt aantal mensen in de kerk aanwezig zijn en is er gekozen om een erehaag te vormen, buiten aan de kerk richting het kerkhof verder over het trottoir. … Dit met 1,5 meter tussen elke schutter/genodigden en vrienden.
Hier AUB rekening mee houden en luister naar de coördinatie van onze commandant Jerom Helgers!

Phil & Esther, gecondoleerd namens bestuur en leden met dit grote verlies.
Math rust zacht en veel succes boven in je nieuwe schutterswereld ….. “We’ll meet again” en dan hebben we wéér “Spreekuur!”

Schutterij Broederschap van het “Heilig Kruis” te Grevenbicht , “Geeft Acht” voor uw ere- voorzitter en generaal!

Met vriendelijke schuttersgroet,
Jean Arntz

gerelateerde artikelen

3 REACTIES

  1. Phil Esther,

    Gecondoleerd met het overlijden van Math
    Met heel veel respect denken wij aan hem
    We wensen jullie voor nu en de komende tijd heel veel sterkte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws