Via de redactie van deze website kwam het verzoek binnen om aandacht te vragen voor de angst waarmee paardenliefhebbers / ruiters te maken krijgen als ze zich in het verkeer begeven. De tekst is als volgt:

โ€˜De meeste mensen uit Beeg of Obbeeg remmen af, stoppen of denken heel goed mee wanneer ze mij passeren als ik op mijn paard zit. Helaas staat daar een minderheid tegenover die levensgevaarlijke situaties veroorzaakt. Inhalen met snelheid, duwen alsof ze achter een auto, en geen dier zitten… Maar ook honden zijn een groot probleem. Helaas is het eergisteren mis gegaan en hing er in het veld een hond in de staart van mijn paard. Ik kom al niet meer in de buurt van de Albert Heijn waar het vooral de autobestuurders zijn (vaak DHL, Post NL, maar ook vaak jongeren of juist oudere mensen) die geen geduld hebben.

Richting het veld en in de richting Elba/Obbicht wordt het ook steeds riskanter omdat hier overal honden loslopen terwijl dit geen losloopgebied is…Een paard is een vluchtdier en een hond een prooidier. Een paard schiet in paniek over op instinct. Dit resulteert in vechten, vluchten of in het laatste stadium bevriezen (om dood te gaan zonder pijn, een paard kent alleen doodsangst). Elk van deze heeft een ontzettende impact op een paard en kan echt een trauma veroorzaken.

Tijdens mijn autorijlessen heb ik geleerd dat je een paard stapvoets (15km pu, woonerf regels) moet passeren met minimaal 1,5 tot 2m afstand. Niet iedereen houdt zich hieraan. Ik zou heel graag ook lekker mijn buitenritje kunnen maken zonder steeds op de rem te moeten omdat er een hond aan komt gerend… of de berm in vluchten omdat autoโ€™s met 50/60 km/u of soms wel harder ons passeren… als we allemaal een beetje op elkaar letten, kan het zo leuk zijn voor iedereen… i

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here