Het kerkje ligt aan de Heilig Kruisstraat nr. 30 in Grevenbicht. Het heeft de status van Rijksmonument. Het kerkgebouw van de Hervormde Gemeente van Grevenbicht is gebouwd in 1851 naar een ontwerp van de architecten Damen en de Wit uit Someren. De toegepaste bouwstijl is Traditionalistisch met elementen neo-gotiek. In de onmiddellijke nabijheid van het kerkje is de voormalige pastorie van de Hervormde Gemeente gesitueerd.
Geschiedenis
De protestantse gemeenschap bestaat sinds de 16e eeuw. Ze komt voort uit de beweging die zich om uiteenlopende redenen afwendde van de katholieke kerk. Het heeft meer dan 100 jaar geduurd voordat de protestanten hun geloof vrij konden belijden. Jarenlang hebben de hervormde Grevenbichtenaren gebruik gemaakt en deel uit gemaakt van de protestantse gemeente Urmond.
In 1828 besloten de protestanten in Grevenbicht dat ze een kerk nodig hadden voor de godsdienstoefeningen. Vervolgens vonden in 1844 en 1845 twee financiële inschrijvingen plaats en in 1848 besloot de kerkenraad een stuk grond voor de bouw aan te kopen. 12 april 1850 vond de aanbesteding plaats en in augustus 1851 werd het huidig kerkje in gebruik genomen. Grevenbicht en Urmond vormden samen een protestantse kerkelijke gemeente met één predikant.
Bij de opening van het kerkje ontving de hervormde gemeente een aantal belangrijke geschenken: doopvont, ontvangen van het Provinciaal Kerkbestuur van Limburg; twee antieke zilveren bekers van de kerkenraad van de hervormde gemeente te Vaals; 24 bijbels en 48 Nieuwe Testamenten met Psalmen;
in 1852 kon met een gift van de Algemene Synode een torenklok worden aangekocht; in 1862 schonk baronesse Dirckinck von Holmfeld, gravin de Rompesch Rurich en kasteelvrouwe in Obbicht het orgel. Het orgel is gebouwd door de Roermondse orgelbouwers gebr. Franssen volgens het pneumatische systeem. Op 10 mei 1896 werd het orgel in gebruik genomen. In het voorjaar van 2021 heeft groot onderhoud aan het orgel plaatsgevonden, waardoor de klanken weer als nieuw klinken.
Eigentijds in ere houden: PODIUMKERKJE
In 2004 werd het kerkje, ten gevolge van de kerkenfusie, een protestantse kerk, en in 2011, toen de protestantse gemeente Grevenbicht fuseerde met die van Sittard tot de protestantse gemeente Sittard-Grevenbicht, kwam het kerkje in het bezit van de stichting Protestants Kerkje Grevenbicht met het doel het in stand houden van het kerkje en er sociaal culturele evenementen en gemeenschapsactiviteiten te laten plaatsvinden. De Stichting Protestants Kerkje Grevenbicht noemt het kerkje het “Podiumkerkje”.
Sinds enkele jaren vinden er jaarlijks gemiddeld genomen 20 concerten plaats. Het gaat dan om popmuziek, classic rock, jazz, gipsy, Nederlandse en Franse chansons en wereldmuziek.
Bovendien biedt het kerkje expositieruimte voor regionaal bekende kunstenaars en kunnen verenigingen het kerkje huren voor hun eigen bijeenkomsten.
Daarnaast wordt het kerkje nog steeds gebruik voor religieuze bijeenkomsten van de Hervormde Gemeente.
PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER en ZONDAG 15 SEPTEMBER 2024 is het kerkje open en te bezichtigen vanaf 13.00 uur tot 17.30 uur.
Op zaterdag zal Roy Jaspers elk vol uur, om 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur orgelmuziek ten gehore brengen. Al meerdere jaren geeft hij internationale orgelconcerten aan beide kanten van de Maas om geïnteresseerden kennis te laten maken met de klanken en de mogelijkheden. Bovendien legt hij graag uit hoe het orgel werkt.
Op zondag 15 september zal Tjeu Zeijen ieder vol uur het orgel bespelen. Tjeu studeerde piano en orgel aan het Conservatorium Maastricht bij Jo Dusseldorp en Jean Wolfs. Hij besloot zijn orgelstudie met het behalen van de “Prix d’Excellence”. Hij concerteerde in binnen- en buitenland in een twintigtal landen van Europa. Hij was jarenlang stadsorganist van Kerkrade en is al sinds 1975 verbonden aan de Augustinuskerk in Geleen als kantor, dirigent en organist.
Hij voerde tijdens 4 afleveringen van het het Orlandofestival van 2016 tot en met 2019 kamermuziekwerken uit voor orgel en viool, orgel en trompet en het volledige kamermuziekwerk van Marcel Dupré.
Bovendien is iemand beide dagen aanwezig die u meer over het kerkje kan vertellen.
Tevens kunt u een consumptie in het kerkje nuttigen.
WIE ZIJN ONZE ORGANISTEN?
CV Roy Jaspers
Momenteel is Roy Jaspers kandidaat-/waarnemend notaris in Boxmeer, maar de familie komt uit Nattenhoven. In zijn vrije tijd met achtergrond als pianist, zijn vele orgels door hem ontdekt in monumentale gebouwen.
Al meerdere jaren geeft hij internationale orgelconcerten aan beide kanten van de Maas om geïnteresseerden kennis te laten maken met de klanken en de mogelijkheden.
Lange tijd was hij onder andere betrokken als vaste organist in het Oude Salviuskerkje in Limbricht.
Daarnaast staat ook het rondleiden, uitleggen hoe een orgel, werkt en behoud van monumenten bij hem centraal.
CV Tjeu Zeijen
Tjeu Zeijen studeerde piano en orgel aan het Conservatorium Maastricht bij Jo Dusseldorp en Jean Wolfs. Hij besloot zijn orgelstudie met het behalen van de “Prix d’Excellence”.
Vervolgens studeerde hij voor het diploma Dispokinesiotherapie aan het Deutsches Centrum für Dispokinese bij Onne van de Klashorst.
Als docent Dispokinesiologie gaf hij cursussen aan orgelklassen in Berlijn, Rotterdam, Stuttgart en voor de Hafa docentenklas van Alex Schillings en Jan Cober
Tjeu concerteerde in binnen- en buitenland in een twintigtal landen van Europa. Hij was jarenlang stadsorganist van Kerkrade en is al sinds 1975 verbonden aan de Augustinuskerk in Geleen als kantor, dirigent en organist.
Hij voerde tijdens 4 afleveringen van het het Orlandofestival van 2016 tot en met 2019 kamermuziekwerken uit voor orgel en viool, orgel en trompet en het volledige kamermuziekwerk van Marcel Dupré.
Tegenwoordig geeft hij les aan de muziekschool Herzogenrath en via een privé praktijk bij hem thuis.
De laatste jaren is er een intensieve samenwerking met het trombonekwartet Slide Consort en het Helicon Ensemble, beide o.l.v. Harrie Ries.
Meer info:
Nick Naus
secr Podiumkerkje
06 30267413