15.6 C
Grevenbicht
vrijdag, 20 september 2024

De Jodenberg, de Joodse begraafplaats van Grevenbicht

De Joodse begraafplaats van Grevenbicht ligt op de hoek van de Kuppelkovenderstraat, Heilig Kruisstraat en Esserstraatstraat. Lokaal staat de begraafplaats bekend als de Jodenberg.

Grafheuvel

De overledenen zijn begraven op en rondom een oude Romeinse tumulus (grafheuvel) uit de tweede eeuw. Er zijn 12 grafstenen bewaard gebleven, waarvan 5 op de heuvel en 7 eromheen. Op de heuvel zullen echter veel meer mensen zijn begraven, ook niet-Joden. Voor de tumulus bevond zich lange tijd een in 1922 in Grevenbicht teruggevonden en hier herplaatste Romeinse zandstenen putrand (2e eeuw na Chr.), die in 2009 weer werd verplaatst naar het centrum van Grevenbicht.

1868

De oudste, bewaard gebleven grafsteen stamt uit 1868 en draagt de naam van Mina Kronenberg. De naam Croonenberg (met varianten als Crooneberg/Cronenberg/ Kronenberg, enz.) is een bekende Joodse naam in Grevenbicht. Het jongste graf stamt uit 1947.

Synagoge

Grevenbicht had een zeer kleine, maar wel zelfstandige Joodse gemeente met een eigen synagoge aan de Weidestraat. Begin 20ste eeuw was de Joodse gemeenschap van Grevenbicht te klein om zelfstandig verder te kunnen gaan en werd ze bij Sittard gevoegd.

Bij de plaats waar de synagoge heeft gestaan staat sinds 1995 een monument van M. Jaspers. De begraafplaats wordt onderhouden door de plaatselijke overheid en is vrij toegankelijk.

gerelateerde artikelen

3 REACTIES

  1. De laatst begraven persoon op de Jodenberg is de Maastrichtse marktkoopman Jacob Peekel.
    Deze man werd op 5 maart 1958 in de Maas ter hoogte van de Koeweide uit de Maas gedregd, hij was vanaf januari vermist. Kantonnier Sjang v/d Zanden had het graf gedolven. Het graf bevindt zich links van het graf van Leo Cleassens, dit graf wordt als laatste bedoeld op het informatiebord bij de Jodenberg, echter deze informatie is onjuist.

  2. De Joodse Marktkoopman Jacob Peekel werd op 4 september 1911 in Amsterdam geboren als zoon van Simon Peekel, hulprabbijn en rabbinaal toezichthouder te Amsterdam.
    De gehele familie Peekel is vermoord tijdens de oorlog, Jacob heeft als enigste van de familie Peekel de oorlog overleefd omdat hij tijdens de oorlog naar Frankrijk gevlucht was, in de buurt van Bordeaux. Jacob woonde het laatst van zijn leven op de Pater Lemmenstraat 21 in Maastricht. Volgens de enige nicht van Jacob Peekel, mevr. Sofer uit Haifa (Israël) was Jacob suïcidaal. Indien u meer informatie wil over dit trieste verhaal stuur dan een mail naar cmpeeters@kpnmail.nl dan krijg je het hele trieste verhaal toegestuurd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Advertentie

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws