De Joodse begraafplaats van Grevenbicht ligt op de hoek van de Kuppelkovenderstraat, Heilig Kruisstraat en Esserstraatstraat. Lokaal staat de begraafplaats bekend als de Jodenberg.

Grafheuvel

De overledenen zijn begraven op en rondom een oude Romeinse tumulus (grafheuvel) uit de tweede eeuw. Er zijn 12 grafstenen bewaard gebleven, waarvan 5 op de heuvel en 7 eromheen. Op de heuvel zullen echter veel meer mensen zijn begraven, ook niet-Joden. Voor de tumulus bevond zich lange tijd een in 1922 in Grevenbicht teruggevonden en hier herplaatste Romeinse zandstenen putrand (2e eeuw na Chr.), die in 2009 weer werd verplaatst naar het centrum van Grevenbicht.

1868

De oudste, bewaard gebleven grafsteen stamt uit 1868 en draagt de naam van Mina Kronenberg. De naam Croonenberg (met varianten als Crooneberg/Cronenberg/ Kronenberg, enz.) is een bekende Joodse naam in Grevenbicht. Het jongste graf stamt uit 1947.

Synagoge

Grevenbicht had een zeer kleine, maar wel zelfstandige Joodse gemeente met een eigen synagoge aan de Weidestraat. Begin 20ste eeuw was de Joodse gemeenschap van Grevenbicht te klein om zelfstandig verder te kunnen gaan en werd ze bij Sittard gevoegd.

Bij de plaats waar de synagoge heeft gestaan staat sinds 1995 een monument van M. Jaspers. De begraafplaats wordt onderhouden door de plaatselijke overheid en is vrij toegankelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here