14.1 C
Grevenbicht
vrijdag, 24 mei 2024

Honing van Beegse bodem

Een paar jaar geleden ben ik (Leon Stelten) begonnen met een cursus imkeren. Dit idee is ingegeven door de aanwezigheid van de vele fruitbomen en bloemen in onze eigen tuin. De gedachte was: hoe meer bijen, hoe beter de bevruchting van bloemen en planten waardoor de opbrengst van fruit nog beter zou zijn. Als de bijen dicht bij huis pollen en nectar kunnen verzamelen, zullen ze niet kilometers verder gaan zoeken. Dus snel ingeschreven voor een cursus imkeren.

Nadat ik in 2021 de cursus met succes heb afgerond, kon ik in het voorjaar van 2022 beginnen met imkeren. Ik kreeg 2 volken van een bevriende imker en had ondertussen een bijenstal gemaakt in onze tuin voor 3 volken.

Het eerste jaar was achteraf heel succesvol. Veel geleerd en de volken hebben het allemaal overleefd (dit is niet vanzelfsprekend) en als bonus een mooie hoeveelheid honing.  Dit door een prachtige warme droge zomer en een gloednieuw natuurgebied voor het huis langs de Maas.

Langs de uitwaarden van de Maas is er veel variatie aan bloemen, planten en grassen te vinden. Onze bijen hebben er veel pollen en nectar vandaan kunnen halen en er heerlijke honing van gemaakt. Honing van plaatselijke imkers heeft een positief effect bij hooikoorts. Daarnaast zit in onbehandelde honing nog alle enzymen, aminozuren, vitamines, eiwitten en mineralen.

Nu, augustus 2023 zit ons tweede jaar imkeren er bijna op. De honing van 2023 is geslingerd van de honingraten en gevuld in potjes. De bijen gaan zich nu klaarmaken voor de winter, ze krijgen een behandeling tegen varoa (varoa is een mijt die sinds de jaren 80 in Nederland voor komt) en daarna worden ze ingewinterd.

Momenteel onderzoeken we of we meer mooie producten zouden kunnen maken van wat onze bijen produceren. Van de bijenwas hebben we onze eerste kaarsen gemaakt en zijn nu aan het kijken om van de propolis een zalf te maken. Propolis wordt door bijen gemaakt om de bijenkast dicht te kitten. Het is gebleken dat propolis goed werkt tegen bacteriën, virussen en schimmels. Daarnaast gaat het ontstekingsreacties tegen en bevordert het de genezing van wonden.

Zo zijn er nog meer producten (bv: Bijengif en Royal Jelly)  die door bijen gemaakt worden en heel interessant zijn. Misschien iets voor de toekomst.

Over de bijen en hun producten valt nog veel over te leren en te vertellen.  Maar hopelijk heb ik jullie interesse gewekt om meer over bijen te weten te komen. Iedereen is welkom om eens bij onze bijen te komen kijken of vragen te stellen.

Onze Beegse Honing en kaarsen zijn natuurlijk ook te koop.

Contact: Leon Stelten
Beekstraat 45, Grevenbicht
06-50842337

gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws