Natuurmonumenten ziet als partner binnen Consortium Grensmaas extra kansen voor de natuurontwikkeling door een deel van de Slaperdijk – aan de noordkant van Grevenbicht – met enkele meters te verlagen. De toekomstig natuurbeheerder van het gebied informeert de omgeving daarover tijdens een excursie op vrijdagmiddag 2 juni vanaf 14.00 uur.

Tijdens het veldbezoek krijgen leden van de klankbordgroep Koeweide-Trierveld, Stichting Beegse Maasvallei, omwonenden en andere geïnteresseerden uitleg over de plannen. Ook is er volop ruimte om vragen te stellen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar maasvallei@natuurmonumenten.nl.  Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met de startlocatie. Houd er rekening mee dat de wandeling ongeveer 4 kilometer is en over oneffen terrein gaat.

Hoge grindrug
De uitvoering van het project Grensmaas biedt ruimte om de natuur extra dimensies te geven. Door het gedeeltelijk verwijderen van de dekgrond van de Slaperdijk komt de onderliggende grindlaag aan de oppervlakte. Zo ontstaat een hoge grindrug, waar bijzondere soorten planten en dieren de kans krijgen zich te vestigen. Zo’n hoge grindbank is zeldzaam en biedt ook meer kansen voor beleving aan wandelaars. Hoe dat precies zit en waaruit de gewenste verlaging bestaat, licht Natuurmonumenten toe tijdens de excursie.

Voor de inrichting van het gebied Koeweide – waar de Slaperdijk deel van uitmaakt – en Trierveld wordt door Consortium Grensmaas later dit voorjaar nog een ontwerpatelier georganiseerd. Het is een vervolg op een eerste atelier van vorig jaar. De omgeving kan daarbij wensen en ideeën aanreiken voor de recreatieve inrichting van het toekomstige natuurgebied.

1 REACTIE

  1. Door de verlaging/verwijdering van de toplaag verdwijnen alle lagere diersoorten die op deze dijk in misschien wel de laatste eeuw een habitad gevonden hebben. Deze komen nooit meer terug en het gebied wordt uiteraard weer overgenomen door pionier planten die overal
    langs de Maas voorkomen. De dijk is nu een uniek gebied voor plant en dier die hier al lang voorkomen. Als het geen must is om een dergelijk gebied te herinrichten moet dit simpelweg niet gebeuren.
    In de natuur is wanorde de enige stabiele toestand.
    Alle mollusken die ik hier in de loop der jaren gesignaleerd en in Waarneming.nl het ingebracht worden nu gewoon “Ausradiert”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here