Jongeren drinken tijdens carnaval meer sterke drank en shotjes dan oudere generaties. Dit blijkt uit onderzoek van Feestkleding365.nl waarbij aan ruim 2.000 respondenten werd gevraagd naar hun drinkgedrag. Van de jongeren van 20 jaar en jonger geeft 69,9 procent van de ondervraagden aan shotjes te nuttigen tijdens carnaval en 61,6 procent van hen drinkt tijdens carnaval ook sterke drank zoals wodka en tequila.
Bier blijft in algemene zin het populairste drankje voor carnavalvierend Nederland.

GEMIDDELD AANTAL GLAZEN ALCOHOL

Meer dan de helft van de ondervraagden (52,6 procent) geeft aan tijdens de carnavalsweek meer dan vijftien glazen alcohol te nuttigen. Daarnaast valt op dat jongere generaties meer geld aan drank uitgeven dan oudere generaties.
In Limburg houden ze het hoofdzakelijk bij bier (65,3%) en drinken ze ook verrassend veel fris en water (55,9%).Noord-Brabanders drinken de meeste sterke drank (16,2%) en mixdrankjes (29,8%).
Uit het onderzoek komt zelfs een duidelijke trend naar voren: naarmate mensen ouder worden, geven zij tijdens carnaval minder geld uit aan alcoholische dranken. Zo geeft het grootste deel van de jongeren (74,9%) tussen de 21 en 30 jaar tussen de 50 en 200 euro uit aan drank, terwijl het merendeel van de mensen van 50 jaar of ouder niet meer dan 25 euro uitgeeft.

RIJDEN ONDER INVLOED

Ondanks de verhoogde alcoholconsumptie, zijn de meeste carnavalsvierders verantwoordelijke chauffeurs. 93,7 procent van de ondervraagden is dan ook nog nooit dronken achter het stuur gekropen. Wel is 4,3% van deze groep ooit wel eens bij een dronken bestuurder ingestapt. 6,3 procent van de ondervraagden geeft toe wel eens met een slok teveel op achter het stuur gezeten.
Als het op rijden onder invloed aankomt, blijken jongeren verantwoordelijker dan ouderen. Feestvierders tussen de 30 en 40 jaar belanden het vaakst met een slok teveel op achter het stuur. Ruim een op de tien (11,9 procent) dertigers is namelijk minimaal één keer dronken achter het stuur gekropen tijdens carnaval.

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op https://www.feestkleding365.nl/carnaval-2018

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here