18.2 C
Grevenbicht
dinsdag, 25 juni 2024

Kerstwandeltocht SV Argo

De wandelafdeling van SV Argo organiseert op zaterdag 17 en zondag 18 december 2022 in Obbicht haar traditionele Kerstwandeltocht.

Na 2 jaar afwezigheid vanwege overheidsbeperkingen keert de wandeltocht weer terug op de agenda!

De startplaats is de kantine van SV Argo aan de Kasteelweg 1 te Obbicht, waar in de omgeving ruime parkeerplaats aanwezig is. Vanuit hartje Obbicht is de route naar het startlokaal duidelijk aangegeven. Gestart kan worden van 08.00 uur tot 12.00 uur (7 km tot 13.00 uur).

Afstanden: 7, 14 en 21 km. Alle afstanden worden afgestempeld met de I.V.V. stempel. Prijs: € 1,50 voor leden wandelbond, € 2,50 voor niet-leden.
De wandeling gaat onder alle weersomstandigheden door, eventuele overheidsbesluiten moeten we uiteraard wel opvolgen. We hopen echter dat dit geen roet in het eten zal gooien. Het parcours is vlak en is ook geschikt voor Nordic Walking.

Direct na de start komt men langs het monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan de oversteek van de Maas door Willem van Oranje. Dit monument is in 1999 onthuld door Prins Willem-Alexander.

De wandeling gaat over de dijk van de Maas en bij de schietboom van schutterij St.Willibrordus loopt men over de dijk langs de boorden van de maas waar de eerste resultaten van het Grensmaasconsortium zichtbaar zijn. Aangekomen in Grevenbicht begeeft de route zich door de ”Elba” waar regelmatig Konik-paarden en Schotse Hooglanders grazen. Nieuw dit jaar is dat ook de afstand van 7 km de rustplaats zal bezoeken, deze rustplaats is de kantine van het vroegere VV Armada, waar tegenwoordig de jeugdteams van SV Argo trainen en wedstrijden spelen.

Er kan voor het bereiken van de pauzeplaats nog een blik geworpen worden op de watermolen. Dit is de oudst bekend en de enige nog bestaande van de vier molens op de Kingbeek. Ze wordt al in 1548 vermeld. Op het einde van de 19e eeuw werd het schoepenrad vervangen door een waterturbine. Als hulpkrachtbron werd een stoommachine geplaatst.

Na de pauzeplaats gaat de 7 km verder via de Heilig Kruisstraat en komt op het einde langs de Jodenberg. Dit is een zeer oude begraafplaats van de Joodse gemeenschap in Grevenbicht.

Hierna komen de wandelaars langs de oevers van de meanderende Kingbeek. Het laatste stuk van de wandeling gaat door de oude kern van Obbicht waarna nog een klein stukje langs de Kingbeek wordt afgelegd alvorens het sportcomplex van Obbicht weer wordt betreden.

Ook de 14 en 21km splitsen zich na de pauzeplaats. De 21km gaat bij de splitsing na de pauzeplaats verder over de dijk langs de Maas en via op den Brammert wordt de Kingbeek voor het eerst gepasseerd. In de verte zijn de grote ingrijpende countouren zichtbaar van de werkzaamheden van het project Grensmaas. Alwaar grindwinning, verlaging van overstromingskansen en in de nabije toekomst natuurontwikkeling hand in hand gaan. Daarna komt men in Papenhoven op “de Coul”.

De in 1860 gebouwde boerderij aan op de Coul 26 in Papenhoven wordt in de volksmond “Hoeve Vliex” genoemd. Dit is een typisch voorbeeld van een Maashoeve. In afwijking van de Zuid-Limburgse gesloten carré hoeve zijn de ramen en de voordeur van het woonhuis evenals de schuurpoort naar de straatzijde gekeerd.

Hierna wandelt men via het gehucht Illikhoven om de voor het project Grensmaas aangelegde werkhaven heen. Op het uitzichtpunt kan nog een gedetailleerde blik geworpen worden op de werkhaven en de indrukwekkende machines. Daarna gaat men via het  gehucht Schipperskerk terug naar te pauzeplaats.

De 14km gaat terug richting Obbicht. Men passeert de Schipperskerk waar nu met regelmaat exposities worden gehouden. Via de de berghaven van Grevenbicht alwaar een grote verscheidenheid aan woonboten ligt aangemeerd gaat het via het landelijk gebied van Grevenbicht richting de Jodenberg en de Kingbeek waar men via de Heilig Kruisstraat aansluit op de 7km. In de Heilig Kruisstraat bevindt zich het Podiumkerkje van Grevenbicht. Naast de gebedsdiensten van de protestantse gemeenschap vinden hier regelmatig optredens plaats welke met grote regelmaat voor een volle kerk zorgen.

Via de route van de 7km keert men weer terug in Obbicht, waar in de kantine van SV Argo de mensen klaar staan om u van een kop soep, stuk vlaai of een lekkere pint te voorzien!

Wij hopen na 2 jaar afwezigheid op veel wandelaars! Komt u ook?

Inlichtingen: www.svargo.nl, tel. 06-46843200 (tussen 20:00 en 21:00u) of

e-mail: mjhramaekers@hotmail.com

gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws