Ga je naar een van de grote evenementen tijdens de komende dagen? De Zoepkoel in Venlo, de Sjtasiefestasie in Roermond, het PlatsSpektakel in Echt, het Knon van het Balkon in Sittard of ga je straatcarnaval vieren in Maastricht? De kans dat een zakkenroller toeslaat is 7,1 keer groter tijdens de drie dolle dagen. In de voornaamste carnavalssteden vindt 9,8 procent van alle jaarlijkse zakkenrollerijen plaats tijdens carnaval. Dit blijkt uit onderzoek van Feestkleding365.nl, waarbij Nationale Politiecijfers werden opgevraagd en ruim 2.000 carnavalsvierders werden ondervraagd.

Minder zakkenrollen tijdens carnaval in Maastricht
Maastricht spande al jaren de kroon wat het aantal zakkenrollen betreft. Afgelopen jaar daalde het Maastrichtse aantal zakkenrollen tijdens carnaval echter met 40,7 procent. Het beleid van Maastricht tegen zakkenrollers lijkt goed te werken. Maastricht (67 gevallen in 2017) stond haar koppositie af aan Eindhoven (133). Ook in Roermond en Sittard-Geleen daalde het aantal zakkenrollen.

Forse stijging aandeel zakkenrollen tijdens carnaval in Venlo
In Venlo is juist het tegenovergestelde aan de hand. Hier is het percentage zakkenrollen tijdens carnaval 2017 fors gestegen ten opzichte van 2016. Het aantal zakkenrollerijen steeg flink met 133%.

Ruim 1 op de 10 carnavallers wel eens bestolen
Bij 12,8 procent van de carnavalgangers is er wel eens wat gestolen tijdens carnaval. Vooral jassen zijn een gewild item voor dieven. Bij bijna de helft van de diefstallen (49,7 procent) is er een jas gestolen. Ander voorwerpen die veel worden gestolen zijn portemonnees (16,9 procent) en fietsen (14,3 procent). In 2017 werden er in totaal 78.698 fietsendiefstallen geregistreerd. Gemiddeld is de kans op fietsendiefstal tijdens carnaval 1,9 keer groter dan dagen buiten de carnavalsperiode.

Aanranding en seksueel ongewenst contact
Ondanks een lichte daling in het aantal aanrandingen op landelijk niveau (2,2 procent daling), werden er in 2017 2.095 aanrandingen geregistreerd. Aanrandingen blijken tijdens carnaval nog vaak voor te komen. De kans op een aanranding is volgens de politiecijfers 3,5 keer groter tijdens carnaval dan buiten carnaval. 18 procent van alle vrouwelijke respondenten gaf aan, wel eens te maken te hebben gehad met ongewenst seksueel gedrag tijdens carnaval.

Het volledige onderzoek is hier terug te vinden: https://www.feestkleding365.nl/carnaval-2018#veilig

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here