De draadversperring aan de Belgisch-Nederlandse grens tijdens de Groote Oorlog.
31 Januari 2019 zaal Aurora Grevenbicht, 20.00 uur door Jos
Henckens.
Leden
€2, niet leden €3.
“De Groote Oorlog”
De mythe van Brave Little Belgium tegenover de Duitse overweldiger.
1914-1918 staat in ons geheugen gegrift als “de Groote Oorlog”. En dat is dit conflict zeker ge- weest. De soevereiniteit van België werd vanaf augustus 1914 door het Duitse leger geschonden. Het grootste deel van het land werd gedurende vier jaren bezet en onder militair gezag bestuurd. Achter de IJzer in West-Vlaanderen hield een deel van het Belgisch Leger onder leiding van de vorsten met steun van de Geallieerden stand. De Nederlandse neutraliteit werd door de Duitsers om opportunistische redenen wel gerespecteerd.
In bezet België groeide na de overweldiging een sterk patriottisch gevoelen. Vandaar dat vele jongemannen gemotiveerd waren om via het neutrale
Nederland, en verder via Groot-Brittannië het Belgisch leger te vervoegen.
Een doorn in het oog van de Duitse bezetting, die zo ook arbeidskrachten verloor. Spionagenet-werken werden opgezet en ook hun informatie werd via Nederland naar Groot-Brittannië overgebracht. Naarmate in België de schaarste aan heel wat goederen toenam, groeide ook de smokkel.
Belgisch annexionisme
Het Duitse leger nam draconische maatregelen: vanaf 1916 werd de volledige Belgisch-Nederlandse grens – ook langs de Maas – afgesloten met een draadversperring, die onder elektrische hoogspanning werd gebracht en zwaar werd bewaakt. Opmerkelijk veel slachtoffers werden geëlektrocuteerd. Toch kroop het (Belgisch) bloed waar het niet mocht gaan en gingen de illegale activiteiten door.
Slachtoffer aan de draadversperring
Na de overgave van de Duitse troepen vanaf 11 november 1918 werd de draadversperring afgebroken en vaak door de lokale bevolking gerecupereerd. In de geesten van de Belgen en de Nederlanders echter bleef nog decennia een naar grensgevoelen hangen.
De spreker
Jos Henckens werd in 1962 geboren in Geistingen (Belgisch-Limburg). Hij promoveerde in de Moderne Geschiedenis aan de KU Leuven. Hij kan putten uit zijn grote kennis als leraar Geschiedenis aan het Atheneum van Overpelt. Verder is hij de eminente voor- zitter van de Pater Sangerskring in Maaseik. Daardoor is hij o.m. nauw betrokken bij o.m. de Nacht van de Geschiedenis en bij het Van Eyckplatform in Maaseik. Zijn bijzondere interesses gaat op dit moment o.m. uit naar De Eerste Wereldoorlog, de Joden in Belgisch-Limburg tijdens WO II, Hubert en Jan van Eyck en de miniaturist Bartholomeus Van Eyck.