6.9 C
Grevenbicht
woensdag, 24 april 2024

Loper gaat uit voor Pinksterprocessie in Beeg

De jaarlijkse Pinksterprocessie in Grevenbicht is sinds mensenheugenis  onlosmakelijk verbonden met de Pinksterkermis. Dit jaar op maandag 29 mei.

WJD – kruis komt met Pinksteren naar Grevenbicht. Vanaf woensdag 24 mei t/m woensdag 31 mei. Tevens wordt het kruis ook mee gedragen in de Processie.

De activiteiten met het WJD-kruis in Limburg zijn onderdeel van een pelgrimstocht die het vier meter hoge kruis sinds 14 oktober door alle Nederlandse bisdommen heeft maakt. De tocht van het kruis is bedoeld als voorbereiding op de eerstvolgende katholieke Wereldjongerendagen die in augustus in Lissabon in Portugal wordt gehouden. Dit is het grootste jongerenevenement ter wereld, waar doorgaans meer dan een miljoen gelovige jongeren aan deelnemen. Ook vanuit Limburg zullen er volgend jaar groepen jongeren naar Lissabon reizen. Hoofdgast tijdens de Wereldjongerendagen is paus Franciscus. 

De Wereldjongerendagen zijn in 1983 ontstaan. Jongeren uit de hele wereld komen dan bij elkaar voor een programma van enkele dagen. Hoogtepunt zijn steeds de nachtwake en de openluchtviering met de paus. Vlak voor de eerste editie schonk toenmalige paus Johannes Paulus II een houten kruis aan de jongeren. Sindsdien heeft het kruis een speciale plaats bij elke editie van de WJD en in de aanloop ernaartoe. Eind 2003 was het WJD-kruis voor het laatst in Nederland.

De route van de processie loopt via:  

Aan de Greune Paol, Schoolstraat, Houtstraat, Kuppelkovenderstraat, Dr Duijsenslaan, Beneluxlaan, Wilhelminalaan, Karel Doormanstraat, Achter Heilige  Kruiskapel, Aan de Greune Paol, Kerkplein. (Met drie rustaltaren:  Rustaltaar Dr. Duijsenslaan, Rustaltaar Beneluxlaan, Rustaltaar Achter heilige kruiskapel.)

Ja, de geel – witte vlag uit, met de processie.

Ook dit jaar doen wij deze oproep en vragen U om vanaf zaterdag voor  Pinksteren de “ geelwit vlag ” uit te steken, ook al woont u niet langs de route.  Pinksteren is Beeg “ het ” feest van het jaar. Deze vlaggen zijn te koop bij: Fieny Janssens Aan de greune paol 46 voor € 15,- per stuk.

Telf: 046 4857673.

Deelname van de kinderen is van het grootste belang

Naast het Allerheiligste vormen de liturgische groepen samengesteld door schoolgaande kinderen een belangrijk onderdeel van de Pinksterprocessie.

Jaarlijks nemen echter steeds minder kinderen deel en kunnen er dus ook minder liturgische groepen worden samengesteld. De prachtige processie komt hierdoor in gevaar en daarom doen we dit jaar weer een dringende oproep aan de ouders om hun schoolgaande kinderen te motiveren om zich aan te melden voor deelname aan één van deze liturgische groepen.

Beroep op de harmonieën en schutterijen 

In het verleden is de afspraak gemaakt om de kinderen van de basisschool te laten deelnemen aan een liturgische groep en dus niet te laten deel nemen aan de eigen vereniging. Dit is ook in het belang van de vereniging. Op deze manier zorgen we namelijk allemaal samen dat de processie op niveau blijft bestaan.

Baldakijn

Waarschijnlijk werd deze baldakijn in een ver verleden gebruikt in  de oude kerk op het kerkhof in Papenhoven.

Het processiecomité wil deze baldakijn in de vorm van een parasol laten meedragen in de processie en wel boven de priester die de monstrans met de hostie meedraagt. De baldakijn wordt gebruikt om de pastoor vanuit de processiestoet naar het rustaltaar en weer terug te begeleiden. 

Stokcollecte

Langs de processieroute houden wij een collecte voor de kosten en het organiseren van de processie. 

Wij vragen begrip en uw spontane medewerking voor deze stokcollecte.

Verkeersregelaars

Tenslotte doen we een dringend beroep op mensen die ons willen ondersteunen als verkeersregelaar, van voor tot na de processie.

Voor de code van SVNL kunt U zich aanmelden. (Deze code is bij Sjaak Pörteners te verkrijgen telfnr 0610112171 of 046 4857358)

Oproep vaandeldragers:

Tevens willen wij u beleefd vragen om zich op te geven voor een vaandel te dragen tijdens de processie. Graag willen wij deze traditie in ere houden. U kunt zich aanmelden bij Sjaak Pörteners telf: 4857358  of  0610112171.

Namens het pastoraal team, federatiebestuur, parochie- en processiecomité wensen wij u allen mooie Pinksterdagen en een gezellige kermis toe.

gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws