Naar aanleiding van een artikel in de Limburger over de mogelijkheden van mantelzorgwoningen, heeft raadslid Jos Schlössels het college weer eens gevraagd naar de stand van zaken in onze gemeente over deze steeds populairder wordende manier van wonen.

Gemeenten als Peel aan de Maas, Roerdalen en Horst aan de Maas hanteren al geruime tijd geen langdurige procedures meer. Citaat uit de Limburger: “Tijdelijk een woning erbij, in de achtertuin, voor eventuele mantelzorg in de toekomst: een groeiend aantal Limburgse gemeenten zet de deur hiervoor wagenwijd open. Om de zorgdruk te verlichten, maar ook de woningnood”.  Een argumentatie waarvan de CDA fractie in 2017 al aangaf dat hier duidelijk sprake is van een win win situatie. Ook de druk op o.a. de eerstelijnszorg neemt hierdoor af omdat er altijd wel familie en/of buren zijn die op een of andere manier eenvoudige hulp kunnen bieden waar geen zorgverlener voor nodig is.

Bijkomend en vooral niet te vergeten voordeel is dat veel mensen in hun eigen vertrouwde dorp of wijk kunnen blijven wonen, zoals wij dat in eerdere brieven ook al aangaven. Het zorgt voor een betere kwaliteit van leven op je oude(re) dag. Horst aan de Maas, Roerdalen, en Peel aan de Maas zijn hiermee qua beleid inmiddels in een vergevorderd stadium en “zetten de deur wagenwijd open”. Ook de VEH (Vereniging Eigen Huis) is enthousiast: “Het is een populair groeiend fenomeen” en voorziet hetzelfde succes voor de pre-variant. „Gemeenten deden er aanvankelijk moeilijk over”, meldt zegsman Hans André de la Porte. „Het was nieuw en onbekend. Die problemen lijken nu verholpen”

Jos Schlössels is dan ook nieuwsgierig hoe het in Sittard-Geleen met het realiseren van mantelzorgwoningen is gesteld. Hij wil graag weten of het college ook al beleid heeft ontwikkeld voor mantelzorgwoningen en of zij zich in grote lijnen conformeert aan niet lange, dure en ingewikkelde procedures zoals die inmiddels in de genoemde Midden- en Noord-Limburgse gemeenten worden toegepast. Tot slot doet Schlössels namens de CDA fractie een oproep aan het college om inwoners actief en uitgebreid in de Stadskrant te informeren over de mogelijkheden en tevens voordelen van deze prachtige woonoplossing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here