De Stichting Oranjecomité Grevenbicht herdacht onlangs het unieke feit dat de secretaris van de vereniging Math Tholen een zeldzaam jubileum bereikte. Hij nam namelijk in 1970 als toenmalige gemeenteambtenaar in het Maasdorp de eervolle taak van zijn voorganger Piet Kitzen over. Met veel toewijding vervult hij deze functie tot op de dag van vandaag nog steeds, hetgeen betekent dat hij dit jaar op een halve eeuw secretariaat kan bogen.

Voor deze mijlpaal werd hij onlangs in aanwezigheid van de leden van het Oranjecomité gehuldigd door de overkoepelende organisatie Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen. In een uitvoerige motivatie belichtte KBOV bestuurslid en regiovertegenwoordigster Sylvia Hörmann-Vorst de vele verdiensten van Math voor het plaatselijk verenigingsleven. De jubilaris werd voor zijn inzet en langdurige staat van dienst begiftigd met de erepenning in goud met bijbehorende draagspeld en oorkonde. Eega Tilly was uiteraard ook van de partij en ontving een prachtige bos bloemen.      

75 jaar Oranjecomité Grevenbicht
Toen het dorp Grevenbicht in 1944 bevrijd was van de bezetter, namen enkele vooraanstaande inwoners spontaan het initiatief om een bevrijdingsoptocht in het Maasdorp te organiseren  waarmee het plaatselijk Oranjecomité geboren was. De optocht ging overigens door in het jaar 1945, en wel op 31 augustus. In deze optocht werd onder meer een terugblik op de donkere dagen van de bezetting uitgebeeld en een voorstelling gegeven van Nederland met een hoopvolle toekomst.  Ook vonden er op 1 en 2 september 1945 bevrijdingsfestiviteiten plaats zoals kinderspelen, openluchtspelen, gekostumeerde bals, cramignon, vuurwerk en concerten. Van de toenmalige bevrijdingsfeesten heeft het bestuur van het Oranjecomité uit de vergrijsde archieven huis-aan-huis folders opgediept die menige oudere inwoner van Grevenbicht-Papenhoven  zich nog als de dag van gisteren kan herinneren. Vijfenzeventig jaar bevrijding betekent in Grevenbicht dus ook 75 jaar Oranjecomité!      

Foto: Richard Savelkoul

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here