In Grevenbicht en Papenhoven bevinden zich behoorlijk wat monumentale panden. Kijk alleen maar eens naar de gebouwen in de Merker Eyckstraat.

Het pand Merker Eyckstraat 16, waar nu de familie Moreau woont, ligt met de brede gevel naar de straat. De schuur sluit de binnenplaats aan de achterzijde af, terwijl een lage muur en een open hekwerk de rest van het erf omgeven.

Het huis 28 werd in 1900 gebouwd, getuige jaarankers in de poortboeg, die binnenplaats tussen het woonhuis rechts en het lage gebouw links afsluit. De kopse gevels zijn voorzien van vlechtingen onder de daklijn. Van het woonhuis is het dak aan de achterzijde verlaagd.

Aan de overzijde van de straat op de hoek van de Merker Eyckstraat en Geneer ligt de Merkerhof, nummer 25 op het grondgebied van Grevenbicht. De as van de straat was namelijk de grens tussen Papenhoven en Grevenbicht. Het helaas vervallen herenhuis is een rijksmonument.ย  De Merkerhof kan gezien worden als stamhuis van de Grevenbichtse familie Koten, die diverse burgemeesters heeft voortgebracht. Binnen de familie Koten werd het complex dan ook aangemerkt als het โ€˜erfgoedโ€™. In vroegere tijden lag het huis te midden van landerijen, toebehorend aan de vroegere magistraatfamilie. Het huis kan gerekend worden tot het type van de Maasdalhoeve. Oorspronkelijk lag het woonhuis aan de achterzijde van het huidige gebouw. Na een brand in de schaapstal in het midden van de negentiende eeuw richtte Lambertus Koten de boerderij anders in op sterk aandringen van zijn echtgenote. Op de plaats van de schaapstal werd het tegenwoordige woonhuis ingericht. Het oude woonhuis bleef echter intact en werd ook later door leden van de familie bewoond.

Bij de boerderij hoorde ook een bierbrouwerij. Aanvankelijk was het een loonbrouwerij, die rond 1900 werd gemoderniseerd tot een stoombrouwerij. Van het woonhuis zijn de twee benedenramen en de voordeur gevat in een terugvallende omlijsting. Een muur met koetspoort en balustrade sluit de binnenplaats af en sluit aan bij de indrukwekkend grote schuur met twee toegangspoorten.

Onlangs leek het erop dat er voorbereidingen worden getroffen voor een renovatie, maar inmiddels is er niets meer dat erop lijkt dat er concrete plannen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here