14.1 C
Grevenbicht
vrijdag, 24 mei 2024

Monumenten in Beeg: Hoeve Vliex

In Grevenbicht/Beeg liggen tal van monumentale gebouwen. Karakteristieke panden die de tand des tijds goed hebben doorstaan. Een voorbeeld is Hoeve Vliex, gelegen aan Op de Coul 26. Het woonhuis van deze Maasdalhoeve ligt met de brede gevel naar de straat gekeerd achter een voortuin met een fraai hekwerk.

Links van het huis bevinden zich twee poorten van gelijke afmetingen die toegang verschaffen tot de gesloten binnenplaats respectievelijk de grote schuur.

In de sluitstenen van de poort naar de binnenplaats staan het jaartal 1860 en de initialen van de bouwers van de boerderij PRV-MHC, Peter Renier Vencken en Maria Helena Canoy.

Peter Renier Vencken is een telg uit de bekende Papenhovense familie, waarvan leden eeuwenlang deel uitmaakten van het plaatselijk bestuur. Naast bestuurlijke functies als wethouder en burgemeester van de gemeente Obbicht en Papenhoven komen in de familie Vencken generaties lang de beroepen voor van landbouwer, molenaar, leerlooier en bierbrouwer. Peter Renier maakte daarop geen uitzondering.

In het trouwjaar staat hij te boek als leerlooier. Het huwelijk met Maria Helena Canoy werd op 3 augustus 1857 in Baexem voltrokken, waarna het paar zich wellicht in Susteren vestigde, waar in 1859 ook hun oudste kind Peter Conrad werd geboren. Een jaar later bouwde hij de huidige hoeve Vliex, die hij als landbouwer/leerlooier ook zal hebben bewoond. In de twintigste eeuw komt de hoeve in handen van Nicolaas Wilhelmus Johannes Pernot, huisarts in Lindenheuvel en later radioloog aan het Carolusziekenhuis in Den Bosch. Hij verkoopt de hoeve in 1950 aan de familie Vliex.

Vorig artikel
Volgend artikel

gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws