Op het gebied van oude boerderijen is Papenhoven rijkelijk bedeeld. Het pand Oude Kerkstraat 1 is een fraai voorbeeld van een Maasdalhoeve. In de stuitsteen van de koetspoort staat geschreven dat het zogenaamde Huis Lambrechts in 1848 werd gebouwd door J (an) J(acob) L(ambrechts) die gehuwd was met (M)aria (G)ertrudis (N)elissen. Tot 1848 woonde Jan Jacob Lambrechts op de inmiddels verdwenen hoeve Daniëlsweert die op de rechter Maasoever lag en bij de grensscheiding in 1839 aan de gemeente Grevenbicht werd toegewezen.

Jan Jacob Lambrechts, die geen gemakkelijk mens was, vervulde diverse belangrijke functies in plaatselijke besturen en was daarnaast ook lid van de Tweede Kamer. Wellicht omdat Daniëlsweert op moeilijk te overbruggen afstand van Grevenbicht lag, kocht Jan Jacob in 1847 in Papenhoen een bebouwd perceel grond en bouwde daarop het huidige pand.

In 1924 werd de hoeve gekocht door Sjang Vencken, die tot dat jaar in hoeve annex leerlooierij en brouwerij Op de Coul 40bewoonde. Huize Lambrechts is een rijksmonument. Het telt in de brede voorgevel vijf vensters. In neoclassicistische stijl is de voorgevel voorzien van een timpaan. Een flankeringstorentje siert de linker zijgevel.

OUDE KERKSTRAAT
De benaming Oude Kerkstraat dateert van 1948. Vanaf 1870 tot 1948 was Papenhoverstraat de benaming en daarvoor gebruikte men de naam Papenhoven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here