14.4 C
Grevenbicht
maandag, 17 juni 2024

Natuurwerkdag aan de Maas bij Obbicht en Nattenhoven

Op zaterdag 2 december organiseert Natuurmonumenten in samenwerking met Rijkswaterstaat en Maaskracht een natuurwerkdag langs de Maas tussen Obbicht en Nattenhoven. Omwonenden en natuurliefhebbers uit de buurt worden uitgenodigd om te komen helpen bij het verwijderen van jonge groeiplekken van de Japanse Duizendknoop. Tijdens de overstromingen in juli 2021 zijn vele tonnen aan zand en sediment (zoals grind en klei) afgezet langs de Maas. Een natuurlijk proces dat kan leiden tot verrassende natuur. Tegelijkertijd zijn door de kracht van het water ook veel wortelstokken en plantdeeltjes van de Japanse Duizendknoop losgerukt van bestaande groeiplekken en verder verspreid.

Japanse Duizendknoop: een ongewenste exoot
De locatie Obbicht-Nattenhoven was toen pas net opgeleverd met nog weinig tot geen begroeiing. De kale, open bodem met nieuwe zand- en grindbanken vormen een ideale kiemplaats voor de Japanse Duizendknoop: een invasieve exoot die hier van oorsprong niet thuishoort, erg woekert en moeilijk te bestrijden is. Eén plantrest of stukje wortel kan gemakkelijk voor een nieuwe haard van groeiplekken zorgen. De plant groeit snel en verdringt andere planten.

Nieuwe probleemgebieden voorkomen
Eind 2021 voerde Natuurmonumenten een proef uit, waarbij plaatselijk jonge plantjes met de hand werden verwijderd. De eerdere actie krijgt nu een vervolg. Dit keer worden ook buurtbewoners betrokken. Zo leren omwonenden en natuurliefhebbers die regelmatig in het gebied wandelen hoe ze jonge plantjes kunnen herkennen, wanneer deze handmatig uit te graven zijn en hoe daarmee om te gaan. Met als doel: samen zoveel als mogelijk voorkomen dat de exoot oprukt in het nieuwe terrein en bijzondere planten en dieren minder kans krijgen.

Help je mee?
Draag je de natuur een warm hart toe en wil je meehelpen? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar maasvallei@natuurmonumenten.nl. Je kunt je opgeven voor de ochtendgroep (9.30 tot 12 uur) of middaggroep (13 tot 15.30 uur). Na uitleg van de boswachter over het waarom en hoe van de werkzaamheden, gaat de groep samen aan de slag op de zandige plekken in het terrein. Natuurlijk staat er na de arbeid een kopje koffie met iets lekkers klaar en is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws