Bestuursrechtadvocaat Roy Jacobs, verzamelaar van spullen uit de Tweede Wereldoorlog, opent een regionaal oorlogsmuseum in de oude, monumentale watermolen van Grevenbicht. Dit bericht Dagblad de Limburger van vrijdag 2 september 2011.

De naam van het museum “Maaskant 44″ verwijst naar de herkomst van zijn 150.000 attributen omvattende collectie. De spullen die tentoongesteld worden zijn afkomstig uit het gebied tussen Eijsden en Roermond. En 1944 is het jaar dat Grevenbicht bevrijd werd. Vandaar de toevoeging 44.

Jacobs fascinatie en verzamelwoede voor spullen uit de Tweede Wereldoorlog begon toen hij rond zijn achtste een Duitse bajonet van zijn vader cadeau kreeg. Afkomstig van een Engelse militair die in Stein ingekwartierd was.

De permanente expositie in de molen uit de zestiende eeuw omvat volgens de 40-jarige advocaat alles behalve grote voertuigen. Van hulzen tot voedselbonnen en van legerhelmen tot een motor van een Duitse Stuka duikbommenwerper.

De deuren gaan voor het eerst open in het weekeinde van 17 en 18 september. Exact 67 jaar na de bevrijding van Grevenbicht. Daarna zijn bezoekers op afspraak elk tweede weekeinde van de maand welkom. Dat komt omdat Jacobs iedere groep van maximaal 15 personen persoonlijk wil rondleiden.

Zo wijst hij op de bijzondere onderscheidingen van een Duitse militair in zijn collectie die zowel het IJzeren Kruis als de Yad Vashem-medaille ontving. Maar ook de helm van de eerste Amerikaan die voet zette op Limburgs grondgebied is te bewonderen. Die militair stak in Noorbeek zijn hoofd door de struiken. Daar schrok een kind zo van, dat hij als troost zijn helm afstond. Die is uiteindelijk in zijn bezit gekomen.

Een ander memorabel stuk in zijn collectie is het bonnetje met daarop de begrafeniskosten van 2,50 gulden voor een NSB’er.

Op de vraag welke waarde de collectie vertegenwoordigt heeft hij geen idee. Die is moeilijk te bepalen omdat het om authentieke spullen gaat waar geen tweede exemplaar van bestaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here