14.4 C
Grevenbicht
maandag, 17 juni 2024

Oudste zangduo van Nederland ‘schildert’ met roerende woorden

Willy de Bruijn (79) en Fieneke Pörteners (85) vormen het wellicht oudste zangduo van Nederland. Broer en zus presenteerden afgelopen zondag in Grevenbicht hun eerste en wellicht ook laatste cd: ‘Kind und Greis’.

Kunstenaar Willy de Bruijn is altijd wel in voor een stunt. Hij ziet zich al optreden bij Paul de Leeuw. Staan in de Limbo top tien. “Waarom niet?”, zegt-ie, “maar laat het Fieneke niet horen”, voegt hij er fluisterend aan toe.

Kind und Greis

Met de muzikale voordracht Kind und Greis is een Duits lied op glimmende cd-schijf vereeuwigd, dat al sinds het begin van de vorige eeuw in de familie wordt gezongen. “Het verhaalt over een opa en zijn kleindochter. Tijdens een wandeling door het bos komen ze op een speciale plek. Eentje waar opa exact vijftig jaar geleden zijn inmiddels overleden vrouw heeft leren kennen. Wat volgt is een aandoenlijk tweegesprek tussen opa en zijn kleindochtertje”, vertelt De Bruijn het verhaal in een notendop. Het lied roept vooral bij Fieneke Pörteners emotie op. “Ze zingt het lied al meer dan zeventig jaar. Eerst met vader, sinds diens dood in 1970 met mij. Zoiets mag nooit verloren gaan. Vandaar de cd.”

Binnen een middag was het gepiept in de muziekstudio in Urmond. “Zeven strofen, in totaal vijf minuten. We hebben het wel nog moeten arrangeren, omdat er geen compositie bij is.”

De Bruijn ‘schildert’ in het duet met gezongen woorden. Voor de afwisseling. Als muzikaal intermezzo tussen alle penseelstreken door. “Nee, ik heb geen nieuwe roeping ontdekt. Geen zangtalent wellicht ook. Maar de cd mag er zijn. Met dank aan mijn zus, die nog bewonderenswaardig toonvast is.”

Oud, maar nog niet belegen. Aan creativiteit geen gebrek. “Ik had ons eigenlijk Duo165 willen dopen. Zo oud zijn we immers, als ik alle jaren en maanden bij elkaar optel. Fieneke vond het echter niks. Dus hebben we het maar simpel gehouden met onze eigen namen.”

Een cd voor de overlevering. “Het lied mag niet verloren gaan.” Willy de Bruijn straalt. Ook van ondeugendheid. “Een optreden bij Paul de Leeuw…Ja, ik ben er wel voor te vinden. Nou alleen mijn zus nog overtuigen…”

gerelateerde artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws