17 C
Grevenbicht
vrijdag, 14 juni 2024

Roel Salden, toekomstig raadslid?

Grevenbicht zit vol verhalen. Beter gezegd, ons dorpje aan de Maas heeft heel wat inwoners met een mooi verhaal. Een verhaal over hun passie, bedrijf, winkel, vereniging, hobby of wat dan ook. Al deze verhalen van deze bijzondere, maar tegelijkertijd zo gewone mensen worden op BEEG.NL gebundeld in de rubriek “Uitgelicht”.

Lees hier het verhaal van Roel Salden, actief in het Beegter verenigingsleven en begaan met ons mooie dorpje aan de Maas. Roel doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Waarom doet hij dat en wat denkt hij te kunnen betekenen voor zijn medeburgers?

JE STAAT NUMMER 5 OP DE LIJST VAN HET CDA. DAT IS EEN GOEDE UITGANGSPOSITIE OM GEKOZEN TE WORDEN, TOCH?

Jazeker! Ik ben als nieuwkomer tevreden met mijn plaats. Het CDA spreekt daarmee het vertrouwen in mij uit. Ik hoop dat de kiezer dat ook doet. Het CDA hanteert overigens het principe van de “meeste stemmen gelden”. Dus niet de lijstvolgorde, maar het daadwerkelijk behaald aantal stemmen is leidend.

WAAROM HET CDA?

Ik heb er bewust voor gekozen om me aan te sluiten bij een landelijke partij. De lijnen naar provincie, Den Haag maar ook Brussel zijn kort. Hierdoor kan lokale thematiek ook snel doorgezet worden. Bovenal passen de kernwaarden van het CDA het best bij mijn eigen opvattingen.

HOE LANG ZIT JE AL IN DE POLITIEK? WELKE ERVARING HEB JE?

Ik ben sinds eind 2015 politiek actief binnen de fractie van het CDA Sittard-Geleen. Ik ben lid van de raadscommissie DIWZ , binnen deze commissie heb ik me voornamelijk gericht op thema’s zoals wijkgericht werken en zorg.

WANNEER ZIJN JOUW POLITIEKE ASPIRATIES BEGONNEN?

Ik ben me vanaf mijn middelbare school periode bewust gaan bezighouden met politieke ontwikkelingen, voornamelijk op het gebied van zorg. Mijn eigen zorgen over de transitie Jeugdzorg hebben ervoor gezorgd dat ik me politiek actief ben gaan bezig houden. Het is makkelijk om achter Twitter en Facebook te zitten ‘knoteren’. Deze negatieve energie zet ik liever om in positieve energie, dat betekent voor mij politiek actief te zijn.

VOOR WELKE PUNTEN WIL JIJ JE PERSOONLIJK HARD MAKEN EN WAAROM?

Ik sta voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zich thuis kan voelen. “Thuis voelen” in de breedste zin van het woord. Naast een mooie, veilige woonplek ( hiervoor dienen voldoende starters- en levensloopbestendige woningen te zijn), moet je je ook kunnen blijven herkennen in je woonplek met al haar lokale tradities en evenementen. Daarnaast dienen basisvoorzieningen en  zorg , indien nodig, goed toegankelijk te zijn. Op mijn facebookpagina “Roel Salden, kandidaat raadslid” zal ik de komende weken regelmatig thema’s bespreken.

VERLEDEN JAAR ZIJN ER VANUIT DE BEVOLKING VAN DE KLEINE KERNEN INITIATIEVEN GEWEEST OM DE FUSIE DEELS ONGEDAAN TE MAKEN.  NIET REALISTISCH NATUURLIJK, MAAR HET GAAT OM HET SIGNAAL: EEN AANTAL BURGERS VAN DE VOORMALIGE GEMEENTE BORN IS DUIDELIJK ONTEVREDEN. KUN JE DAT BEGRIJPEN?

We hebben als gemeente nog steeds last van de fusie en dit belemmert de ontwikkeling van onze gemeente. Er moet niet meer gedacht worden in termen van oude gemeente Bor, die van Zitterd en die van Gelaen. Ongenoegen hoor ik overal. Ongenoegen is van alle tijd, dus tijdloos. We kunnen nog flinke stappen vooruit zetten, maar over het algemeen is het niet slecht vertoeven in onze gemeente.

DE VOORGENOMEN SLUITING VAN ZWEMBAD ‘T ANKER ROEPT VEEL ONVREDEN OP BIJ DE INWONERS VAN DE KERNEN BORN, BUCHTEN, GREVENBICHT, HOLTUM EN OBBICHT. HOE STAAT HET CDA ERIN? EN WAT VIND JE ER ZELF VAN?

Het CDA zegt niet dat de zwembaden in Buchten en Sittard moeten sluiten. Als CDA hebben we ingestemd met de unilocatie Glanerbrook. Daarnaast hebben we de wethouder Sport de opdracht gegeven om te onderzoeken of  ’t Anker in Buchten met het doelgroepengebruik en de Nieuwe Hateboer in Sittard het recreatief zwemmen het hoofd boven water weten te houden. Daar zou de gemeente waar nodig nog financieel kunnen en willen bijspringen. Sinds de herindeling zijn geen keuzes gemaakt. Verder is het goed om te weten dat de huidige drie locaties b ij elkaar opgeteld jaarlijks Euro 2 miljoen subsidie krijgen. Naast de kosten van de drie zwembaden kent de gemeente nog meer financiële molenstenen.
Persoonlijk heb ik weinig moeite met een unilocatie in Geleen. Dat neem niet weg dat ik mij sterk zal maken, dat de inwoners die over onvoldoende financiële middelen beschikken, toch in Geleen kunnen gaan zwemmen indien Buchten en Sittard onverhoopt toch zouden sluiten

DAN DE KWESTIE ‘BELLEVUE’, OOIT EEN PRACHTIG MONUMENTAAL PAND ALS ENTREE NAAR ONS DORP,  NU AL JAREN EEN SCHANDPLEK, HOE LANG BLIJFT DIT ZO?

Wanneer ik het kon bepalen, zou hier gisteren al gestart zijn met een nieuwe horecavoorziening. Helaas is dit een complex dossier; justitie en de belastingdienst zijn er bij betrokken. De invloed van de gemeente hierop is op dit moment dus zeer beperkt.  Bellevue is de toegang tot ons dorp en onze gemeente vanuit België en het ligt  centraal in het Rivierpark Maasvallei. Hier zie ik veel kansen voor Grevenbicht en deze dienen we te stimuleren. Hierbij zou Bellevue als “welkom”  zeker een transformatie van schandplek naar pleisterplek moeten worden.

V.V. ARMADA EN RKVV OBBICHT GAAN FUSEREN, DAAR IS GEEN ONTKOMEN AAN. DE VRAAG IS ECHTER WANNEER. HET TIJDSTIP ZAL MEDE AFHANKELIJK ZIJN VAN DE DUIDELIJKHEID OVER HET SPORTCOMPLEX. KOMT ER EEN UNILOCATIE TUSSEN BEIDE DORPSKERNEN OF WORDT EEN VAN BEIDE COMPLEXEN OPGEKNAPT EN AANGEPAST, BIJVOORBEELD DOOR DE AANLEG VAN EEN KUNSTGRASVELD?

Ik denk dat VV Armada en RKVV Obbicht niet de besluitvorming over een sportcomplex moeten afwachten. Daar is de nood te hoog voor. We willen graag snelle besluitvorming over school en sportcomplex. Waarbij onze voorkeur uit gaat naar sporten in Obbicht en onderwijs in Grevenbicht. Door de voorzieningen uit beide dorpen weg te halen, haal je de ziel uit beide dorpen. De tennisvelden en de voetbalvelden dienen dan wel te worden opgewaardeerd. Hier dient een kunstgrasveld zeker betrokken te worden.

DEZE VRAAG HANGT SAMEN MET DE VORIGE VRAAG: WAT IS ER BEKEND VAN EEN EVENTUEEL GEZAMENLIJKE NIEUWE SCHOOL VAN BASISSCHOOOL DE KINGBEEK IN PLAATS VAN DE TWEE NOG VERSPREID LIGGENDE LOCATIES?

Momenteel is het voorbereidingskrediet van 500.000 euro nog nauwelijks aangesproken.  We hebben op diverse plekken in oa onze gemeente gesproken over unilocaties in een middengebied. De algehele tendens is dat de leefbaarheid is afgenomen in de betreffende kernen.  Door te kiezen voor sporten in Obbicht en onderwijs in Grevenbicht is de leefbaarheid in beide dorpen gediend.

STEL JE WORDT GEKOZEN. HOEVEEL INVLOED HEB JE DAN ALS DE GEMEENTERAAD HOOFDZAKELIJK BESTAAT UIT LEDEN DIE IN SITTARD OF GELEEN WONEN?

Als burgercommissielid heb ik nu al inspraak in en invloed op de standpunten van het CDA in de gemeenteraad. Daarbij maak ik mij uiteraard ook sterk voor de kleine kernen. Binnen de CDA fractie bestaat een kleine kernen commissie, die zich  speciaal richt op de dorpen. Indien nodig roep ik de hulp in van de Provinciale Statenfractie of ons eigen Tweede Kamerlid Martijn van Helvert.

WAAROM MOETEN DE MENSEN UIT GREVENBICHT (EN OBBICHT) OP JOU STEMMEN?

Omdat Beeg een raadslid nodig heeft die woonachtig is in Grevenbicht, die weet wat er leeft en die voor onze mooie dorp opkomt.  Mijn slogan is dan ook : “Je thuis voelen in een van de parels van dorpen of in ons stedelijk centrum, dat is waar ik voor sta”.

PERSONALIA

Naam
Roel Salden

Leeftijd
41

Burgerlijke staat 
Gehuwd en vader van 2 kinderen.

Werkt als 
Verpleegkundig Specialist GGZ bij de Mutsaersstichting in Venlo en Plinthos.

Hobby’s:
Muziek, lezen, reizen

Favoriete eten
De Aziatische keuken en specifiek de Indonesische keuken.

Bier of wijn?
Als regelmatig bezoeker van het Oktoberfest in Munchen, zal het je verbazen dat ik liever een goed glas wijn drink dan bier….

Dorp of stad?
Wonen zeker in een dorp!

Favoriete vakantie(land)
Frankrijk

Favoriete tv-programma of genre:
Engelse detectives

Van welke muziek houd je het meest? 
Hele brede interesse, maar voornamelijk rock.

Beste karaktereigenschap(en)
Humor en relativeringsvermogen

Wat vind je minder sterk aan jezelf?
Mijn passie kan me soms ook belemmeren.

Levensmotto 
Geneet van ’t Laeve!

Wat is er zo mooi aan wonen in Beeg?
Ondanks alle diversiteit is er in Beeg een bepaalde samenhang, alsof we onzichtbaar met elkaar verbonden zijn. Dit saamhorigheidsgevoel maakt dat wonen in Beeg zo mooi is!

gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws