14.4 C
Grevenbicht
maandag, 17 juni 2024

Stichting Chel Savelkoul opgericht

In 2024 is het 100 jaar geleden dat de Grevenbichtse troubadour, regisseur en schrijver Chel Savelkoul werd geboren. Chel wordt samen met Jo Erens, Sjef Diederen, Frits Rademacher en Harry Bordon gerekend tot de ‘Grote Vijf’ van de Limburgse Troubadours van de jaren veertig tot en met negentig van de vorige eeuw (https://nl.wikipedia.org/wiki/Chel_Savelkoul). Gedurende zijn gehele carrière plaatste hij de Maas, het Maasland en haar bewoners centraal in zijn revues met liederen, sketches en verhalen.

Hij leerde het revuevak van Toon Hermans met wie hij vlak na WO 2 door Nederland toerde. Hij zette de revue aanpak van Toon voort in onze Euregio (België, Nederland en de Selfkant in Duitsland). Hij schreef, regisseerde en trad zelf op in 34 revues in de jaren 60 t/m 90 van de vorige eeuw. Zijn materiaal verkreeg hij d.m.v. het observeren en bestuderen van de Maaslandse volksaard en -cultuur: karaktereigenschappen, gebruiken, karakteristieke plaatsen en gebeurtenissen en dat alles in het Beegter dialect. Hij kreeg na zijn dood in 2003 een standbeeld vlak aan de Maas in zijn geboortedorp.

In 2023 is het plan opgevat om in zijn 100-ste geboortejaar weer aandacht te schenken aan zijn gehele oeuvre en dat op een manier, zodat ook de jongere generaties daar weer kennis van kunnen nemen. Daartoe is 9 juni jl. de ‘Stichting Chel Savelkoul’ opgericht door drie familieleden: dochter Nicole Savelkoul, nicht Cecile Van Didden-Kirkels en neef Jo Savelkoul.

Meer informatie: www.stichtingchelsavelkoul.nl  email: info@stichtingchelsavelkoul.nl.

U kunt de Stichting Chel Savelkoul steunen bijv. via de Rabobank Clubactie (onder ‘Theater’)!

Vorig artikel
Volgend artikel

gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws