In het voorjaar van 2018 kwamen de bewoners van de Weidestraat te Grevenbicht diverse keren bij elkaar met het idee om de directe omgeving van het Joods monument in hun straat meer te benadrukken. Voorts was het streven om dit gereed te hebben vóór 4 mei, de jaarlijkse nationale dodenherdenking.
Door de intensieve inspanningen van de bewoners werd in eerste aanleg in samenwerking met de Dorpsraad Grevenbicht-Papenhoven-Schipperskerk en de gemeente Sittard-Geleen in een plan ontworpen, dat met een financiële steun van het Consortium Grensmaas bijtijds gerealiseerd is kunnen worden.
Grevenbicht had vroeger een zeer kleine, maar wel zelfstandige Joodse gemeenschap met een eigen synagoge, die was gelegen achter perceel Weidestraat 9. Begin 20ste eeuw was deze gemeenschap in Grevenbicht te klein om zelfstandig verder te kunnen gaan en werd ze bij Sittard gevoegd. In de tweede Wereldoorlog zijn de laatste Joodse bewoners van Grevenbicht gedeporteerd en vermoord.
Dichtbij de plaats waar de synagoge heeft gestaan, staat sinds 1995 het monument dat werd ontworpen door Heemkunde vereniging Grevenbicht. Tegenwoordig wordt het monument door veel toeristen en ook veelvuldig door leerlingen van het basisonderwijs bezocht, waarbij vrijwilligers van Heemkunde vereniging Grevenbicht tekst en uitleg geven.
Voor de bewoners was Burendag 2018 een mooie gelegenheid om de vernieuwde omgeving van het monument officieel te onthullen. Voorafgaand aan hun Burendag activiteit werd het monument onthuld door de wethouders Meekels en Joosten van de gemeente Sittard-Geleen, hierbij geassisteerd door een bewoner van de Weidestraat. Eveneens waren aanwezig de directie van het Consortium Grensmaas, en de Grevenbichtse vertegenwoordigers van de Heemkunde vereniging, de Dorpsraad en het Oranje Comité.
De bewoners van de Weidestraat gaan dit najaar verder met het plannen van fase 2, de herinrichting van het onooglijke wegdek van hun Weidestraat.
Alweer een prachtig burgerinitiatief.