TIedereen die wel eens langs de oevers van de Maas wandelt weet hoeveel rommel we in de rivier dumpen. Maar die grote hoeveelheden plastic zijn nog niet alles, ook het water van de Maas wordt continu vervuild door lozingen van bedrijven. De Maas als weerloos vuilnisvat. Zou dat anders moeten? Wordt het geen tijd om de Maas rechten te geven?
De vraag of rivieren en dieren rechten moeten krijgen staat centraal tijdens de eerste VPRO Tegenlicht Meet Up in het Podiumkerkje in Grevenbicht. Op woensdag 27 september is iedereen vanaf 19.30 uur welkom om mee te kijken, luisteren en discussiëren over onze omgang met dieren en natuur. Dat gebeurt samen met Pim Martens, professor Planetary Health aan de Universiteit Maastricht. Moderator is Hans Marskamp.
Communicatie met dieren
Tijdens de Tegenlicht Meet Up gaat het gesprek ook over de rechten van dieren. Walvissen communiceren via zang, bijen houden van spelen, varkens kunnen zich eenzaam voelen. Deskundigen achten het mogelijk dat we in de nabije toekomst via kunstmatige intelligentie met dieren kunnen gaan communiceren. De vraag dringt zich op of we dieren nog willen eten als we met ze kunnen praten.
Rechten voor de Maas
Rechten voor dieren en rivieren lijken nog ver weg. Maar het zou wel eens snel werkelijkheid kunnen worden. Onze kennis over intelligentie bij dieren is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Rivieren hebben in andere landen al rechten gekregen, dus dat zou ook voor de Maas kunnen gaan gelden. En dat lijk niet heel gek. “Want als we niet goed voor de rivier zorgen is dat slecht voor de dieren en uiteindelijk slecht voor de mens” aldus milieujurist Jessica den Outer in de documentaire De stem van de natuur.
Bijeenkomst
De bijeenkomst in het Podiumkerkje begint met de vertoning van de VPRO Tegenlicht documentaire De stem van de natuur. Aansluitend zal Pim Martens samen met de aanwezigen doorpraten over de vraag of we dieren en ecosystemen rechten moeten geven.