Grevenbicht zit vol verhalen. Beter gezegd, ons dorpje aan de Maas heeft heel wat inwoners met een mooi verhaal. Een verhaald over hun passie, bedrijf, vereniging, hobby of wat dan ook. Al deze verhalen van deze bijzondere, maar tegelijkertijd zo gewone mensen worden op BEEG.NL gebundeld in de rubriek “Uitgelicht”.

Lees hier het verhaal van John Maassen (59), bij de meeste Beegtenaren bekend als voormalig tamboer maître van Harmonie St. Cecilia.

Muziek is zijn lust en zijn leven. John ademt muziek. Hij is er dagelijks mee bezig. Wanneer is die liefde ontstaan?

“Rond mijn vijfde of zesde. Ik kan me dat nog goed herinneren: ik kreeg blokfluit les van Thei van Sloun, Dat moet in 1966 geweest zijn. Hij woonde aan de Houtstraat, in het huis waar nu Piet en Jolanda Wijshoff wonen. Bij ons thuis in de woonkamer stond een piano, waar ik mijn eerste muziek lessen op kreeg.
Na opleiding op de blokfluit bij Harmonie St. Cecilia werd ik lid en startte op trompet.  Thans ben ik 48 jaar lid bij Harmonie St. Cecilia.”

Beegter revue?

“Mijn vader (Arnold Maassen, red.) was ook muzikant. Hij speelde onder andere klarinet en piano. Weet je trouwens dat hij, samen met de broers Chel en Frans Savelkoul, aan de wieg heeft gestaan van de vermaarde Beegter revue? Topvoorstellingen in die tijd (jaren 70, red.) Elke avond uitverkocht. Uit België kwamen de bezoekers met bussen.
Ik was toen nog een jongetje. Als ik ’s avonds in bed lag, hoorde ik mijn vader, Chel en Frans –ook wel bekend als het trio ‘Lasjmadun (Lank, Sjmaal en Dun) – in de woonkamer repeteren. Mijn vader speelde piano en Frans zong. Wat een prachtige, diepe stem had die man! Hij zong niet alleen in de revue, maar ook bij het Maaslands Kozakkenkoor. En bij het Kerkelijk Gemengd Zangkoor. Daarnaast was hij muzikant, en speelde contrabas bij St. Cecilia. Chel was de regisseur en bedenker van de liedjes en sketches. Mijn vader was muzikant en regelneef en hij zong mee in het trio. In huize Maassen zijn in die tijd heel wat liedjes geboren, gespeeld en gezongen.”

Wat is er zo mooi aan muziek?

“Alles.  Muziek is beleven en samenspel. Het is emotie en het verbindt mensen. Mensen die gezamenlijk muziek maken hebben teamgeest. Muziek is gevoel, brengt vreugde en maakt het leven een heel stuk mooier. Muziek bevat alle elementen die het leven nodig heeft.”

Jij bent vooral bekend als tamboer maître en als slagwerker. Welke andere instrumenten bespeel je?

“Och, dat zijn er heel wat. Ik heb vroeger een jaar of zeven pianoles gehad en ben altijd piano blijven spelen. Tot op de dag van vandaag. Ik lijk wat dat betreft veel op mijn vader. Piano is mijn basis, mijn ondergrond. Op piano komt alles bij elkaar: melodie en ritme. Daarnaast heb ik ook trompet en hoorn gespeeld. In mijn militaire diensttijd heb ik klaroen gespeeld bij Tamboerkorps Garde Grenadiers. Tegenwoordig speel ik bastuba bij de harmonie en volg ik les op dit instrument  in België.
Maar slagwerk is toch altijd wel mijn grootste liefde geweest. Die passie is ontstaan nadat toenmalig instructeur van Harmonie St. Cecilia -Fons Cramers- mij vroeg of ik de dikke trom wilde gaan spelen bij de drumband. Dat hoefde hij mij geen twee keer te vragen. Deel uitmaken van deze legendarische drumband wilde ik maar al te graag. Het dertig leden tellende korps was een prachtig en strak geheel, met Frans Laumen voorop als tamboer maître. We hebben toen veel successen behaald. Dat doen we tegenwoordig trouwens nog steeds.”

Strenge leermeester

“Ik wilde echter meer en ben gaan studeren. Ik heb al mijn diploma’s als slagwerker gehaald. Tevens het diploma instructeur. In de persoon van August Thissen had ik een zeer strenge leermeester. Ik was niet zijn enige leerling er waren cursisten uit vele regio’s . Maar August wilde dat “dea van Beeg” de beste zou zijn. Daarna ben ik 17 jaar instructeur geweest van de Drumband van Harmonie  St. Cecilia.”

Hoe lang ben je tamboer maître geweest?

“In 2003 liep ik voor het eerst voorop en verleden jaar in 2017 ben ik gestopt. Ik had in principe nog heel graag door willen gaan als tamboer maître, maar mijn artrose begint steeds meer op te spelen. Ik heb het voornamelijk in de handen, polsen en enkels.  In 2017 kreeg ik de kans om te stoppen  omdat er een opvolger voor me klaarstond in de persoon van Robin Koevoets. Het is goed voor de vereniging dat onze jongere leden het geleidelijk overnemen.”

Hoe ben je ertoe gekomen om voorzitter van Harmonie St. Cecilia te worden?

“In 2012 was het bestuur noodlijdend en toe aan een verandering. Ik werd eigenlijk naar voren geschoven als zodanig. Statutair moet een voorzitter gekozen worden. Zodoende werd er een ledenvergadering opgeroepen in september van dat jaar en werk ik gekozen tot voorzitter. Als voordeel had ik ook dat ik toen al meer dan veertig jaar lid was en alle ins – en outs kende van onze vereniging. Misschien was het ook de drive om de schouders eronder te zetten en met een frisse wind de uitdaging aan te gaan. Natuurlijk zal Pa Maassen vanuit de hemel toekijken en mij in de gaten houden, soms vraag ik hem nog wel eens om raad hoor.”

Je bent lid van harmonie st. Cecilia en schutterij Eendracht. Is er veel verschil tussen deze twee verenigingen?

“Er zijn wel wat verschillen, maar er is ook een grote overeenkomst, namelijk dat zowel een harmonie als schutterij deel uitmaken van een traditie. Het verschil zit hoofdzakelijk in de achtergrond. Bij een harmonie gaat het primair om muziek maken. Wekelijkse repetities, groepsrepetities bij blazers, slagwerkgroep en Jeugdensemble. Bij een schutterij spelen meer de aspecten van : schietwedstrijden, exercities, het pronken met de koning en koningin enzovoort een rol.
Tijdens het schuttersseizoen treed ik bij schutterij Eendracht eens in de twee á drie weken op als instructeur, zodat de slagwerkers muzikaal keurig voor de dag komen. Ik ben ook vijftien jaar tamboer maître geweest van Eendracht. Nu ben ik officier. Ben dit jaar trouwens 25 jaar lid bij Eendracht. Ik heb wel steeds duidelijk gezegd dat de eerste vereniging altijd voorgaat bij mij. Dat is Harmonie St. Cecilia.”

Heb je ooit overwogen om van je hobby je werk te maken? Wat heeft je uiteindelijk tegengehouden?

“Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Ik ben namelijk zeker vijftien jaar beroepsmuzikant geweest. Vanaf mijn vijftiende tot pakweg mijn dertigste. Dat was met o.a. “Game”. Elk weekend hadden we optredens. We hebben alles meegemaakt wat je als bandlid ook maar mee kunt maken. Er was ook altijd wel wat te repareren aan de vrachtauto en de geluidsinstallatie, dan moest ik natuurlijk opdraven bij Sylvére van Neer als handlanger. Tja, ik woonde in Beeg , die man kon echt  alles repareren. Ik weet ook nog goed dat de mam vroeg: “jongen, wanneer ga je nu eens een baan zoeken?” Waarop ik zei: “dit is mijn baan, daar verdien ik mijn geld mee”. Daar was niets van gelogen.

Maar de vele optredens en het onregelmatig leven waren zwaar en Diana en ik wilden een gezinnetje stichten. Ze heeft mij altijd de vrijheid gegeven om te doen wat ik graag wil, maar ik had zelf het besluit genomen om te stoppen met de optredens met Game. Ook heb ik veel combo werk gedaan bij de vele “Beegter Aovende “ van de Zawpense. Daarna kon ik een vaste aanstelling  krijgen bij Volvo Car in Born als transportcoördinator . Daar heb ik ruim 25 jaar gewerkt.”

Je hebt je liefde voor muziek, maar ook de genen, doorgegeven aan Rick en Lizzy. Hoe oud waren zij toen je hen de beginselen van de muziek bijbracht?

“Ongeveer even oud als toen ik begon. Ze hebben de liefde voor muziek op dezelfde manier meegekregen als ik vroeger. Toen ze nog heel klein waren, was ik slagwerker. Zodoende hebben zij ook allebei voor slagwerk gekozen. Voor Lizzy is het een hobby, Rick verdient er zijn brood mee.”

Beeg heeft twee harmonieën, twee schutterijen, diverse zaate hermeniekes (Roepoepers, Nuchter Vertroch, kapel Eigewies), De coverband Juicy Lucy had zijn roots in Beeg en dat geldt ook voor de band die je eerder in dit interview noemde: Game. Hoezo Beeg is een muzikaal dorpje?

“Beeg is absoluut een muzikaal dorp. Van oudsher altijd al geweest. Beegtenaren hebben altijd de neiging om zich te willen onderscheiden. Mogelijk heeft dat te maken met de ligging van ons dorp tussen Maas en Kanaal.  Dat we van alles twee hebben, komt ten goede aan het niveau. Voor de harmonieën, de schutterijen, de kapellen, de slagwerkgroepen en noem maar op: voor allemaal geldt dat ze zich willen meten met “die ander”.  Liefst nog beter zijn. En zo ontstaat er een hefboom: elke keer wordt het niveau een beetje omhoog gekrikt. Gezonde concurrentie dus.

Er is overigens geen haat en nijd tussen Harmonie St. Cecilia en Harmonie Aurora. Twee keer per jaar is er “C & A overleg”. Dan leggen de besturen van beide harmonieën de agenda’s naast elkaar, en stemmen we dingen op elkaar af. We willen niet in elkaars vaarwater komen. Sinds kort is er ook een voorzitters overleg tussen de schutterijen van Eendracht, Heilig Kruis , Kon. Harm. Aurora en Harm. St. Cecilia.”

Tot slot nog enkele persoonlijke vragen

Leeftijd:
59

Burgerlijke staat:
“Gehuwd met Diana Lumens, vader van Rick en Lizzy , opa van Tuur en Nout.”

Werkt bij:
“Onder de paraplu van Atvangarde B.V. werk ik in Maasbracht bij www.vindiqoffice.nl  waar ik belast ben met het ordering  van de webshop, retouren- en debiteuren administratie. Ook relatiebeheer en het werven van nieuwe klanten hoort erbij.”

Heb je ook nog andere hobby’s dan muziek?
“Ik besteed veel tijd aan de muziek en het bestuurlijke aspect bij St. Cecilia en daarmee samenhangend de jeugdopleiding enz. , dus echt veel vrije tijd heb ik niet. Toch maak ik graag tijd om samen met Diana te gaan fietsen. Dat doen we in de zomermaanden. Ik heb ook nog een mountainbike, die  gebruik  ik bij een route over onverharde paden. Alleen bij mooi weer hoor.
Daarnaast hou ik van ‘sjravelen’ in de tuin. Tuinieren is ontspannend. Dat vind ik fijn om te doen.”

Favoriete eten
“Ik lust alles. Vooral als Diana het gemaakt heeft.  Als je me dan toch vraagt wat bij mij favoriet is, dan zeg ik Grieks of ‘Mediterraans.”

Bier of wijn?
“Allebei. Bij het eten drink ik graag een glas wijn, in het café of bij een evenement bier.”

Melodie of ritme?
“Allebei. Het een kan namelijk niet zonder het ander. Melodie en ritme moeten met elkaar in balans zijn. Het geheel moet in een goede cadans uitgevoerd worden.”

Favoriete vakantie(land)
“Vroeger kwam het er vaak niet van om op vakantie te gaan, maar de laatste jaren wel. Kreta is daarbij absoluut favoriet. Een prachtig eiland, vriendelijke mensen, heerlijke gerechten, mooie natuur, veel archeologische bezienswaardigheden en de rust.”

Favoriete tv-programma of genre
“Krimi’s, Thrillers in alle soorten. Films : Louis de Funés en uit de oude doos Marx Brothers en W.C. Fields.”

Van welke muziek houd je het meest?
“Ik luister naar vele soorten muziek. Thuis staat vaak de radio aan. Soms hele rustige lounge muziek, soms commerciële pop muziek. Het liefst luister ik naar een live orkest of symphonisch-orkest. Ik kan intens genieten van een goed uitgevoerde compositie/live performance van een orkest of dit nu een Harmonie orkest is of een Pop-band.”

Beste karaktereigenschap(pen)
“Als ik dat van mezelf mag zeggen, dan is het antwoord “luisteren”.”

Wat vind je minder sterk aan jezelf?
“Ik kan ietwat ongeduldig zijn. Vooral tijdens vergaderingen. Dan heb ik echt soms de neiging om te zeggen: ‘kom op jongens, hak die knoop door en ga verder met vergaderen.”

Levensmotto
“Wie niets doet, kan ook geen fouten maken. Daar moet je niet bang voor zijn, want van fouten leer je. Je moet altijd iets doen, niets gaat vanzelf.  Zeg nooit tegen mij: “och, ’t kump waal good”. Als niemand iets doet komt het niet vanzelf goed.”

Stel er was geen herindeling geweest en Beeg zou dus nog steeds zelfstandig zijn. Jij mag 1 dag burgemeester zijn? Wat zou je dan het liefste voor elkaar krijgen?
“Moeilijke vraag. Wat ik vooral graag zou willen terugkrijgen, is de tijd dat in vele huiskamers een cafeetje was. Het aantal cafés in Beeg is flink teruggelopen. In vergelijking met de ons omringende dorpen hebben we niets te klagen, maar het worden er wel steeds minder. Vroeger konden we met Pinksteren of Vastelaovend een rondgang langs de cafés maken. Dat mis ik nu. Dus, als ik 1 dag burgemeester van Beeg mocht zijn, gaf ik enkele voormalige café locaties  hun tapvergunning terug.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here