We schrijven het jaar 2012 als de dan 84-jarige kunstenaar Willy de Bruijn uit Grevenbicht aan een schilderij begint dat enerzijds gebaseerd is op de realiteit van toen en anderzijds een fantasie uitbeeldt. Nu, zeven jaar later, is het schilderij gereed.

Op het schilderij herkennen we Willem-Alexander -toen nog kroonprins-, prinses Maxima en de drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane.  Destijds woonden ze op het Koninklijk Landgoed De Horsten. ‘Ze werden voortdurend belaagd door paparazzi’, herinnert Willy zich. ‘Ze werden geen moment met rust gelaten. Vreselijk als je zo moet leven. In mijn gedachten heb ik toen een plek laten opborrelen waar Willem-Alexander en zijn gezin volledig afgezonderd zouden zijn van fotografen en andere nieuwsjagers.. Op deze paradijselijke plek konden ze helemaal zichzelf zijn.’

Dat het schilderij pas afgelopen zomer werd afgerond, heeft meerdere redenen. ‘Vooral mijn gezondheid’, zegt Willy. ‘Niet lang nadat ik aan het schilderij begonnen was, ben ik flink ziek geworden. Ik kreeg een longontsteking die me lange tijd uit de roulatie heeft gehouden. Eenmaal weer helemaal hersteld, ben ik druk bezig geweest met allerlei andere opdrachten. Afgelopen zomer dacht ik: nu wordt het tijd om het schilderij af te maken.’

Het lieflijke tafereel van de Koninklijke familie zal ten toon worden gesteld tijdens de expositie in Hof van Leut aan de Hoogstraat. De expositie vindt plaats op 21, 22, 26, 27, 28 en 29 september van 13.00 tot 17.00 uur.  Deze expositie loopt parallel aan die in het podiumkerkje. ‘Mijn expositie is vooral gericht op verkoop van mijn kunstwerken. Ik schat dat ik nog zo’n 50 schilderijen in mijn Hof van Leut heb hangen. Enerzijds doet het pijn om ze te verkopen, anderzijds doet het goed om te weten dat mijn kunst blijft voortleven.’

Willy zou het kunstwerk van de kroonprinselijke familie het liefst aan Willem-Alexander en zijn gezin willen schenken, maar hij beseft dat dit mogelijk een mission impossible is. Of heeft misschien iemand een ingang bij de Koninklijke familie?

LEES OOK:

1.1.2019: Willy de Bruijn, een leven lang liefde voor de Maas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here