6.9 C
Grevenbicht
woensdag, 24 april 2024

Zalf voor de eenzame ziel

Op zoek naar een leuke partner om je niet langer eenzaam te voelen. Dat is het eerste waar je aan denkt bij het Wereldvrijgezellencongres. Máár: dat is wel het laatste waarvoor het congres, dat in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw in Grevenbicht plaatsvond, bedoeld was.

Huwelijksmarkt

De officiële lezing van de organisatie luidde: ‘Het congres beoogt niet te zijn een huwelijksmarkt en ook niet een verheerlijking van de vrijgezellenstaat. Wel is doel de vrijgezellen van alle landen bij elkaar te brengen om elkanders problemen te bespreken.

Belasting

Voor de toenmalige vrijgezel was het grootste probleem de belasting. Voor vrijgezellen lag die hoger dan voor gehuwden. Middels het congres wilde men gelijkheid voor elkaar krijgen. Maar eerlijk is eerlijk: er zijn wel wat relaties uit voortgevloeid.

Grote initiator achter het congres was Ger Greijn, gemeentesecretaris van de voormalige gemeente Grevenbicht in de tijd dat de jonge Louis Corten burgemeester was. De toen 43 jarige Greijn was nog steeds ongehuwd. Aan een vrijgezellencongres dacht hij echter niet meteen. Daar was een toevallige gebeurtenis de aanleiding van. Een drietal vertegenwoordigers van de gemeente, onder wie Greijn, bezocht de hofstad Den Haag om een ponsmachine in werking te zien. In Den Bosch hielden ze een tussenstop. Daar werd op dat moment een Maria–congres gehouden. Bij het zien van dat evenement wist Greijn het zeker: Grevenbicht moest ook zoiets krijgen, want daar gebeurt nooit iets. “Wij organiseren een Vrijgezellencongres!”

Eenzame zielen

‘Vrijgezellen aller landen, verenigt u!’ schreeuwt het affiche. En dat gebeurde dan ook. Tijdens de eerste editie in 1953 trekken zo’n achthonderd eenzame zielen richting het Maasdorpje in Limburg. En niet alleen uit Nederland. Ook uit België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en zelfs enkele mensen uit verder gelegen oorden kwamen naar Grevenbicht.

Op dat weiland was het V–teken (wijs- en middelvinger in de lucht, zoals het victorie of het huidige vredesteken) een veelvoorkomend verschijnsel. Daarmee werd de eerste letter van het woord ‘vrijgezel’ uitgebeeld. Want dat was iedere deelnemer.

Eisen

Veel eisen waren er niet. Om mee te kunnen doen aan het congres moest de deelnemer wel de leeftijd van 23 jaar hebben bereikt. En vrijgezel zijn. Om dat te bewijzen, moesten ze een brief meenemen waarop de pastoor of de burgemeester van de plaats van herkomst bevestigde dat hij of zij daadwerkelijk niet gehuwd was. Dat was voldoende; ongehuwd samenwonen kwam in die tijd nog niet voor.

Tijdens de Wereldvrijgezellencongressen verbleven de deelnemers bij gastgezinnen in Grevenbicht en omgeving. Hhet Rode Kruis Limburg bood bedden, matrassen, kussens en lakens aan.

Wanneer de vrijgezellen niet sliepen, was er volop vertier in de Grevenbichtse straten. Ook de versiering daar kwam van buiten het dorp. “De gemeente Sittard vierde kort daarvoor haar verjaardag. De slingers konden worden geleend van Sittard.

Elk jaar had het evenement een ander thema. Behalve het uiten van de onvrede over ‘ongelijke rechten’ was er ook plaats voor vertier.

Om het belangrijkste gedeelte niet uit het oog te verliezen, werd vanaf 1954 een aparte tent opgezet voor het congresgedeelte, waarvoor sprekers werden uitgenodigd. Door de jaren heen gaven onder anderen de bekende Nederlandse folklorist Dirk Jan van der Ven, reisverhalenschrijfster Mary Pos en zelfs de beroemde Godfried Bomans acte de présence.

Het ontspanningsgedeelte bestond uit tripjes naar het Heuvelland, gelegenheids – Gawstrèkke en een defilé. Op de laatste dag van het jaarlijks congres werden steevast stellingen met rechten voor vrijgezellen geformuleerd die als petitie naar de volksvertegenwoordiging in Den Haag werden gestuurd.

Was de eerste editie (die plaatsvond van 19 tot 21 september 1953) nog een wereldwijd succes, daarna werd het tot het laatste congres in 1961 steeds minder. Niet in de laatste plaats omdat oprichter en organisator Greijn inmiddels in het huwelijksbootje was gestapt.

Bron: ‘Vrijgezellen aller landen verenigt u! Jean Knoors, 2004

gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hoofdadverteerders

Aankomende evenementen

Verenigingen

laatste nieuws